Το μαύρο χαβιάρι

Σχολές Καπάτου Το μαύρο χαβιάρι

Το μαύρο χαβιάρι, μια ρωσική συνήθεια

Οι Ρώσοι συνηθίζουν να αλείφουν το άσπρο ψωμί με βούτυρο και μαύρο χαβιάρι. Στα ρώσικα ονομάζεται «ikra». Με αυτήν την ονομασία, εννοούμε τα αυγά του ξιφία, τα οποία έχουν υποστεί μια συγκεκριμένη επεξεργασία.

Το μαύρο χαβιάρι είναι το σύμβολο της Ρωσίας. Το πιάτο των Τσάρων, το χαβιάρι της αυλής. Όμως είναι και μία λιχουδιά για το λαό, όταν φυσικά έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν.

Το μαύρο χαβιάρι και τα είδη του

Ένα δείγμα ότι το μαύρο χαβιάρι είναι καλής ποιότητας είναι ότι σπάει, δεν κριτσανίζει κι αμέσως μετά λιώνει στο στόμα όταν το τρως.

Στη Ρωσία υπάρχουν τρία είδη ξιφία, από τους οποίους παράγεται το μαύρο χαβιάρι. Ο ξιφίας Beluga, ο χοντρός ξιφίας με 10 μέτρα μάκρος. Όσο πιο μεγάλο το ψάρι, τόσο πιο μεγάλα και τα αυγά του. Αυτός είναι και ο στόχος των ψαράδων, γι’ αυτό και είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Ο ξιφίας μπορεί να φτάσει να ζυγίζει 3 τόνους και το θηλυκό γεννάει περίπου στην ηλικία των 18 χρονών, το μεγαλύτερο ποσοστό αυγών.

Το μαύρο χαβιάρι παράγεται, επίσης, από τον ξιφία Osetra. Έχει μικρότερα αυγά και πωλείται σε χαμηλότερη τιμή. Τέλος, το τρίτο είδος λέγεται Sevruga – ο ξιφίας νάνος. Με μικρότερα και πιο ανοιχτόχρωμα αυγά, αλλά με αρωματική γεύση. Στην τιμή, σχεδόν αγγίζει την τιμή του Beluga, αλλά το προτιμούν εξίσου γιατί έχει καλύτερη γεύση.

Ένα τέταρτο είδος ξιφία είναι το Sterlet. Όλων των ειδών οι ξιφίες βρίσκονται στην Κασπία θάλασσα.

Οι Ρώσοι συνηθίζουν να τρώνε το μαύρο χαβιάρι, βουτηγμένο στην παγωμένη βότκα.

Μια συνήθεια πολύ διαδεδομένη, κυρίως την Πρωτοχρονιά, μέρα γιορτής, είναι να γεμίζουν τα βρασμένα αυγά με χαβιάρι. Το σερβίρουν, επίσης, και με τα bliny*. Το μαύρο χαβιάρι το προσθέτουν ακόμα στις διάφορες σαλάτες τους, στις σάλτσες. Σε όσους το επιτρέπουν τα οικονομικά τους, το χρησιμοποιούν ως γαρνιτούρα στα ζεστά πιάτα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα εστιατόρια. Η δε μυρωδιά του πρέπει να είναι ουδέτερη.

Στις δεκαετίες του 1970 και 1980 οι Ρώσοι παιδίατροι συμβούλευαν τους γονείς με παιδιά που είχαν έλλειψη σιδήρου, να το καταναλώνουν όσο γίνεται περισσότερο. Έτσι τους έδιναν το μαύρο χαβιάρι συχνά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να δυσανασχετούν. Ακόμη και σήμερα, οι Ρώσοι γιατροί συμβουλεύουν για τα παιδιά με αναιμία την κατανάλωση μαύρου χαβιαριού.

(*) bliny: χοντρές κρέπες με μέλι και μαρμελάδα

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=Dmt3l_AOkqY

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.