Saudade, μια στάση ζωής

Σχολές Καπάτου Saudade

Saudade, μια στάση ζωής των Πορτογάλων

Saudade, μια στάση ζωής είναι μια σημαντική όψη της κοινωνικής πραγματικότητας στην Πορτογαλία. Οι Πορτογάλοι, σε αντίθεση με άλλους λαούς της Νότιας Ευρώπης, είναι λιγότερο θορυβώδεις στην καθημερινότητά τους. Έτσι, αντιβαίνουν το παραδοσιακό κλισέ του μεσογειακού τύπου που είναι πιο εξωστρεφής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Πορτογάλοι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, χαρακτηρίζουν τους γείτονές τους Ισπανούς ως «φωνακλάδες».

Η έννοια saudade, μια στάση ζωής

Όπως και σε άλλες γλώσσες, έτσι και στα Πορτογαλικά, υπάρχουν όροι που είναι δύσκολα μεταφράσιμοι σε άλλες γλώσσες. Συνήθως, ερμηνεύεται στα εκάστοτε συμφραζόμενα που χρησιμοποιείται ή περιφραστικά.

Η saudade, μια στάση ζωής παραπέμπει σ’ ένα μελαγχολικό συναίσθημα. Αίσθηση που προκαλείται είτε από την απουσία κάποιου, είτε όταν κάποιος βρίσκεται μακριά από ένα μέρος. Επίσης, είναι η επιθυμία κάποιου να αναβιώσει συγκεκριμένες εμπειρίες του παρελθόντος. Συχνά, η λέξη χρησιμοποιείται στον πληθυντικό (saudades). Σε περιπτώσεις όπως, όταν νοσταλγείς κάποιον που μένει μακριά. Επίσης, όταν νιώθεις αποθυμιά για τους δρόμους της ιδιαίτερης πατρίδας σου . Γιατί όχι και όταν σου λείπει το καλομαγειρεμένο φαγητό της πατρίδας. Αναπολήσεις των παλαιών, καλών ημερών του σχολείου, κλπ. Έτσι, Saudade, μια στάση ζωής τα λέει όλα.

Ετυμολογικά, η saudade προέρχεται από τη λατινική λέξη «solitas», που σημαίνει μοναξιά. Η Πορτογαλία είχε ανέκαθεν χερσαία σύνορα μόνο με την Ισπανία. Οι σχέσεις με την Ισπανία στο παρελθόν δεν ήταν πάντα οι καλύτερες που ομιλούνται στις δυο χώρες. Και πολύ συχνά, οι Πορτογάλοι ένιωθαν να απειλούνται από τους γείτονές τους. Έτσι, το μόνο που τους απέμενε ήταν να αντικρίζουν την απεραντοσύνη του ωκεανού. Αίσθηση που πολύ εύκολα οδηγεί στην μελαγχολική ονειροπόληση και προκαλεί βαρύθυμα συναισθήματα.

Η έννοια saudade, μια στάση ζωής και οι λογοτέχνες

Ο Πορτογάλος δοκιμιογράφος Eduardo Lourenço σημείωσε σχετικά για τη μυθολογία αυτού του όρου. «Είναι η μυστικοποίηση ενός γενικευμένου συναισθήματος που αποδίδει σε αυτήν τη νοσταλγία την πολιτισμική της σημασία, χωρίς στοιχεία τραγωδίας. Είτε έχουμε να κάνουμε με τη λογοτεχνία του Fernando Pessoa είτε με τη μουσική fado. Αυτό είναι που κάνει τη saudade το σήμα κατατεθέν της πορτογαλικής ευαισθησίας.»

Κι όπως είναι φυσικό, θα ήταν αδύνατον να μη συζητηθεί αυτός ο όρος και στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν αναρίθμητες ιστοσελίδες, ομάδες στο facebook ή σε παρόμοια μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη saudade. Ένα τέτοιου τύπου blog αναφέρει κάτι χαρακτηριστικό. Ότι «για έναν Πορτογάλο, το χειρότερο συναίσθημα είναι να μην νιώθει saudade.»

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=ERYY8GJ-i0I

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.