Τα τουρκικά έθιμα

Σχολές Καπάτου Τα τουρκικά έθιμα

Τα τουρκικά έθιμα στην καθημερινότητα

Τα τουρκικά έθιμα είναι συνήθειες που έχουν περάσει και στην ελληνική κοινωνία.

Στην Τουρκία υπάρχουν παντού διακοσμητικά μάτια. Σε κάθε γωνιά του σπιτιού τα βλέπουμε να προστατεύουν τους ενοίκους από την ζήλεια των γειτόνων, αλλά και των γνωστών τους. Μάλιστα, δεν υπάρχει αυτοκίνητο που να μην έχει τουλάχιστον ένα διακοσμητικό μάτι.

Τα τουρκικά έθιμα είναι πολλά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το τσάι είναι συνδεδεμένο με τις κοινωνικές συναναστροφές. Συνήθως, συνοδεύεται με γλυκά και φρούτα. Το κάλεσμα για τσάι είναι ένδειξη φιλίας και φιλοξενίας. Λέγεται μάλιστα ότι οι Τούρκοι πίνουν περισσότερο τσάι παρά νερό.

Ο καφές είναι το εθνικό τους ρόφημα αλλά τον προσφέρουν σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, γιατί προτιμούν το τσάι. Αφήνουν αρκετό κατακάθι για να μην γίνει πικρός και, βέβαια μπορεί να διαβαστεί το φλιτζάνι και να σου πει την μοίρα σου.

Δεν υπάρχει στρωμένο τραπέζι για φαγητό χωρίς ψωμί. Οι Τούρκοι αγοράζουν καθημερινά φρέσκο ψωμί.

Ακόμα, ο χαιρετισμός γίνεται με την ανταλλαγή φιλιών και στα δύο μάγουλα. Μόνο σε στενές σχέσεις, όπως φίλοι και συγγενείς, αγκαλιάζονται.

Οι Τούρκοι έχουν τα σπίτια τους στην εντέλεια. Γι’ αυτό, για να μην τα λερώσουν, βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο σπίτι και φορούν πάντα παντόφλες, ενώ έχουν και παραπάνω παντόφλες για τους επισκέπτες.

Τα τουρκικά έθιμα του γάμου

Ο γάμος στην Τουρκία θεωρείται ιερή στιγμή. Δίνονται χρυσές λίρες στην νύφη ή στον γαμπρό φορώντας τες γύρω από τον λαιμό τους. Οι Τούρκοι αγαπούν πολύ τον χρυσό γιατί δεν χάνει την αξία του, όπως τα χρήματα.

Για να δείξουν σεβασμό στους μεγαλυτέρους τους, συνηθίζουν να τους προσφωνούν με την λέξη θείος ή θεία πριν το όνομά τους.

Όταν επισκεφθείς ένα σπίτι φιλικό, για να δείξεις την χαρά σου στους οικείους, πρόσφερε ένα δώρο ή λουλούδια. Συνήθως αποφεύγουν τα ποτά, για θρησκευτικούς λόγους.

Όταν επισκέπτεσαι ένα τζαμί πρέπει να είσαι πολύ σεμνός. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν καλύψει το κεφάλι τους, τα χέρια τους αλλά και τα πόδια τους, ενώ οι άντρες πρέπει να φορούν μακριά παντελόνια.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.