Το έθιμο του χαρτοπόλεμου

Σχολές Καπάτου Το έθιμο του χαρτοπόλεμου

Το έθιμο του χαρτοπόλεμου κι η ιστορία του

Το έθιμο του χαρτοπόλεμου ιστορικά αναφέρεται ως μια παλιά παράδοση της αρχαίας Ελλάδας. Οι ιστορικοί την ονομάζουν «phyllobolia», δηλαδή, το πέταγμα των φύλλων. Ξέρετε για ποιο λόγο στη γιορτή του καρναβαλιού πετούν χαρτοπόλεμο ή κομφετί;

Συγκεκριμένα στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε η συνήθεια να πετούν φύλλα ή λουλούδια στους ήρωες μιας μάχης, στους νικητές ενός αγώνα, ή ακόμη και στους γάμους. Μάλιστα, ο ποιητής Στησίχορος αναφέρει το έθιμο αυτό στο γάμο της Ωραίας Ελένης με το βασιλιά Μενέλαο. Το έθιμο αυτό δήλωνε τη συμμετοχή του θεατών στην επιτυχία του αθλήματος. Αυτό το πέταγμα των φύλλων απεικονίζεται και σε πολλά αρχαία ελληνικά αγγεία.

Όμως, το έθιμο του χαρτοπόλεμου με το πέρασμα του χρόνου εμφανίζεται και στην εποχή της Αναγέννησης. Για πρώτη φορά το βλέπουμε στην Ιταλία στη γιορτή του καρναβαλιού.

Το έθιμο του χαρτοπόλεμου και οι εμπνευστές του

Την έμπνευση αυτή για το έθιμο του χαρτοπόλεμου διεκδικούν δυο Ιταλοί. Και οι δυο μηχανολόγοι στο επάγγελμα. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στον Enrico Mangili από το Μιλάνο και στον Ettore Fendel από την ιταλική πόλη Τεργέστη. Βασικά, μέχρι τότε, υπήρχε η συνήθεια να καλύπτουν με ζάχαρη τους σπόρους του φυτού κόλιανδρου (coriandolo). Τα ονομαζόμενα μικρά κουφέτα κόλιανδρου. Τα έτρωγαν σαν γλυκό, όπως τώρα υπάρχει η συνήθεια να προσφέρονται στα εστιατόρια της Ινδίας.

Ο μηχανικός Enrico Mangili, το 1875, εμπνεύστηκε την ιδέα του χαρτοπόλεμου από τα υπολείμματα χαρτιού που χρησιμοποιούσε για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα. Συγκεκριμένα, μιλάμε για χαρτιά ειδικά τρυπημένα με τη μορφή πλέγματος όπου αναπτύσσονταν οι μεταξοσκώληκες.

Το 1876, ο Ettore Fendel από την ιταλική πόλη Trieste (Τεργέστη), παιδί τότε, είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει χαρτιά και να τα κόψει σε μικρά τριγωνικά κομματάκια. Η παράδοση τον θέλει να εμπνεύστηκε όλα αυτά γιατί δεν είχε τα χρήματα να αγοράσει τα κουφέτα που συνηθίζονταν τότε. Έτσι λοιπόν, γιόρτασε με αυτόν τον τρόπο το  καρναβάλι στην πόλη του. Πέταξε το χαρτοπόλεμο από το σπίτι του, το οποίο βρισκόταν στην Piazza della Borsa, στην πλατεία του χρηματιστηρίου της Τεργέστης. Το θέαμα ήταν απογοητευτικό, γιατί οι κοπέλες δεν ήταν συνηθισμένες να έχουν χαρτοπόλεμο στα μαλλιά τους. Έτσι πλήρωσε το πρόστιμο που του επέβαλε η πολιτεία και επίσης του δέσμευσαν όλο το υλικό του χαρτοπόλεμου που είχε στην κατοχή του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.