Το «μικρό Σάββατο»

Σχολές Καπάτου Το «μικρό Σάββατο»

Το «μικρό Σάββατο», μια παλιά σουηδική παράδοση

Το «μικρό Σάββατο» είναι μια αρκετά παλιά παράδοση στη Σουηδία. Όλοι γνωρίζουν ότι στη Σουηδία, κατά τη μεγαλύτερη περίοδο του έτους, οι ημέρες είναι σκοτεινές και κάνει πολύ κρύο.

Έτσι, οι Σουηδοί, βρήκαν έναν δικό τους τρόπο για να σπάσουν τη μονοτονία της καθημερινότητας μέσα στην εβδομάδα. Γι’ αυτόν το λόγο εμπνεύστηκαν το «μικρό Σάββατο». Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα, την Τετάρτη, μπορούν να διασκεδάσουν, όπως συνηθίζουν να κάνουν και το Σάββατο.

Το «μικρό Σάββατο» και πώς καθιερώθηκε

Η παράδοση αυτή άρχισε να εμφανίζεται ήδη από την εποχή όπου όλες οι πλούσιες αστικές οικογένειες της χώρας απασχολούσαν οικιακές βοηθούς. Το Σάββατο, οι οικιακές βοηθοί ήταν πάντα απασχολημένες με τις δουλειές στο σπίτι όπου εργαζόταν. Έτσι, από τις επτά ημέρες της εβδομάδας είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μόνο την Τετάρτη.

Με άλλα λόγια, κάθε Τετάρτη, οι οικιακές βοηθοί έκαναν αυτό που όλος ο κόσμος έκανε το Σάββατο. Το «μικρό Σάββατο» ονομαζόταν «piglördag», που στα σουηδικά σημαίνει το Σάββατο των οικιακών βοηθών. Συγκεκριμένα, οι οικιακές βοηθοί εκμεταλλεύονταν την ελευθερία τους το «μικρό Σάββατο», για να συναντήσουν τις φίλες τους. Επίσης, ετοίμαζαν κάποιο ιδιαίτερο φαγητό για να το απολαύσουν με την παρέα τους. Ακόμη, πήγαιναν στον κινηματογράφο.

Στις μέρες μας, παραμένει μια συνήθεια πολύ διαδεδομένη στη Σουηδία. Πράγματι, είναι μια καλή ευκαιρία για τους Σουηδούς για να βγουν έξω και να διασκεδάσουν. Μάλιστα, αν και η Τετάρτη είναι καθημερινή, πολλά μπαρ και night club παραμένουν ανοικτά μέχρι αργά. Επίσης, πολλοί Σουηδοί ονομάζουν τη βραδιά της Τετάρτης,  «βραδιά της μπύρας» (Lill-Lördag).

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι το «μικρό Σάββατο» είναι μια συνήθεια που συναντάται ακόμη και στη Δανία.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=NTA314W5uAo

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.