Η μουσική fado στη Βραζιλία

Σχολές Καπάτου Η μουσική fado στη Βραζιλία

Η μουσική fado στη Βραζιλία

Η μουσική fado στη Βραζιλία παρουσιάζεται διαφορετική από την Πορτογαλία. Η Βραζιλία είναι μια χώρα στην οποία κυριαρχούσαν πάντα εύθυμα, «χορευτικά» είδη μουσικής, όπως η σάμπα. Γι’ αυτό, για πολλές δεκαετίες, υπήρχαν σαφή όρια ανάμεσα στο παραδοσιακό fado από την Πορτογαλία και τους πιο ζωηρούς ρυθμούς από τη Βραζιλία.

Μια νέα γενιά τραγουδιστών fado από την Πορτογαλία επιχείρησε το άνοιγμα προς την πρώην αποικία της Πορτογαλίας και τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά.

Το πρώτο στοιχείο που διευκόλυνε αυτό το άνοιγμα ήταν η κοινή γλώσσα. Ομιλείται και στις δυο χώρες, αν και με διαφορετική προφορά. Κατόπιν, έπρεπε να ξεπεραστεί το παραδοσιακό κλισέ που θέλει τον Βραζιλιάνο, στο άκουσμα της οποιασδήποτε μουσικής σύνθεσης, να σηκωθεί και να χορέψει. Σε αντίθεση με τον Πορτογάλο που θα μείνει καθισμένος στη θέση του και θα βυθιστεί στη μελαγχολική ονειροπόληση («saudade»).

Η μουσική fado στη Βραζιλία και οι ερμηνευτές

Η μουσική fado στη Βραζιλία διαδόθηκε αρχικά από Πορτογάλο ερμηνευτή. Ο διάσημος Πορτογάλος τραγουδιστής António Zambujo ήταν από τους πρώτους που επιχείρησε αυτό το βήμα. Στο άλμπουμ Até Pensei Que Fosse Minha ερμήνευσε τραγούδια του Βραζιλιάνου στιχουργού και μουσικού Chico Buarque. Η συνεργασία αυτή στέφθηκε με επιτυχία. Σ’ αυτό συνέβαλε, τόσο το ταλέντο του António Zambujo που ερμηνεύει επί τούτου τα τραγούδια αυτού του άλμπουμ με βραζιλιάνικη προφορά, όσο και το όνομα και η ποιότητα της δουλειάς ενός ώριμου μουσικοσυνθέτη όπως ο Chico Buarque.

Το βήμα πέρα από τον Ατλαντικό επιχείρησε επίσης και η Carminho (πλήρες όνομα: Maria do Carmo Carvalho Rebelo de Andrade), γνωστή τραγουδίστρια του fado στην Πορτογαλία. Όπως προδίδει και ο τίτλος του άλμπουμ Carminho Canta Tom Jobim, ερμηνεύει τραγούδια του Βραζιλιάνου μουσικοσυνθέτη Tom Jobim.

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ Πορτογαλίας και Βραζιλίας στο τομέα του fado, δεδομένου ότι οι συνεργασίες αυτές είναι πολύ πρόσφατες. Η επιτυχία τους όμως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα επόμενα χρόνια θα εμφανιστούν κι άλλες, μια και το έδαφος είναι γόνιμο. Αναμένεται δε, ότι θα χρησιμεύσουν ως πηγή έμπνευσης και για Βραζιλιάνους τραγουδοποιούς και ερμηνευτές.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=uMuO-VJdNNA

https://www.youtube.com/watch?v=OY3p4I_aEg8&list=PLxFfose56AjedtAW2InTURdCHzYpc7M1-

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.