Η πρωτιά της Ισπανίας

Σχολές Καπάτου Η πρωτιά της Ισπανίας

Η πρωτιά της Ισπανίας στην παγκόσμια κατάταξη

Η πρωτιά της Ισπανίας, σύμφωνα με τον δείκτη «Bloomberg Healthiest Country», την ανακηρύσσει  τη χώρα με τους πιο υγιείς πολίτες στον κόσμο. Η βαθμολογία που συγκέντρωσε η Ισπανία ήταν 92,7 στα 100. Έτσι ανέβηκε 5 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, από την τελευταία ανάλυση του 2017.

Ο δείκτης Bloomberg αξιολογεί διάφορες μεταβλητές οι οποίες συμβάλλουν στην ευζωία των πολιτών 169 κρατών. Σε αυτές τις μεταβλητές περιλαμβάνονται οι διατροφικές συνήθειες, το προσδόκιμο ζωής, το σύστημα ιατρικής φροντίδας.

Επιπλέον, το περιβάλλον, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, η μείωση του ποσοστού παχυσαρκίας, της χρήσης καπνού και άλλα. Έξι από τις δέκα πρώτες θέσεις κατέχονται από ευρωπαϊκές χώρες. Η πρωτιά της Ισπανίας είναι αυτή που κυριαρχεί. Ακολουθούν: Ιταλία, Ισλανδία, Ιαπωνία, Ελβετία, Σουηδία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Νορβηγία και Ισραήλ.

Η πρωτιά της Ισπανίας κι οι παράγοντες

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην άνοδο της Ισπανίας στην πρώτη θέση είναι η επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή, όλο και μεγαλύτερου ποσοστού των Ισπανών. Συγκεκριμένα, παρθένο ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρι, περιορισμός του κόκκινου κρέατος, σαλάτες, όσπρια, φρούτα και λαχανικά αποτελούν χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η πρωτιά της Ισπανίας οφείλεται και σε έναν άλλο σημαντικό παράγοντα που ελήφθη υπόψη. Σύμφωνα με ακαδημαϊκές μελέτες η Ισπανία θα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (85,8 έτη) έως το 2040, περνώντας μπροστά από την Ιαπωνία.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην άνοδο της Ισπανίας έπαιξε η ποιότητα του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Χάρη στους εξειδικευμένους οικογενειακούς ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Ιδιαιτέρως στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι γυναίκες κι οι ηλικιωμένοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αξιόλογη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Σε όλα αυτά προστέθηκαν επίσης, η ποιότητα του κλίματος, η μείωση του ποσοστού παχυσαρκίας και η μείωση των καπνιστών σε εθνικό επίπεδο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές En cuentros Españoles και Español En práctica. Με τα βοηθήματα Gramatica della lengua española, A con jugar, καθώς και το λεξικό ισπανικής γλώσσας.

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.