Η γιορτή του Ραμαζανιού

Σχολές Καπάτου Η γιορτή του Ραμαζανιού

Η γιορτή του Ραμαζανιού (Ramazan Bayramı)

Η γιορτή του Ραμαζανιού διαρκεί τρεις μέρες. Η νηστεία του Ραμαζανιού διαρκεί στον ισλαμικό κόσμο 29 μέρες, όσο ο κι ομώνυμος, ένατος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου που είναι αφιερωμένος στη νηστεία (Αραβικά: رمضان, Τουρκικά: Ramazan).

Ακολουθεί η γιορτή του Ραμαζανιού που αντιστοιχεί στις πρώτες τρεις μέρες του δέκατου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου (şevval). Όπως οι περισσότεροι θεολογικοί όροι στην τουρκική γλώσσα, έτσι κι αυτός, είναι αραβικής προέλευσης και σημαίνει «κουβαλώ» ή «φέρω». Παραπέμπει στις θηλυκές καμήλες που συνήθως ξεκινούν να κυοφορούν αυτή την εποχή.

Σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η ημερομηνία έναρξης της τριήμερης γιορτής μετατοπίζεται κάθε χρόνο 10 ή 11 μέρες προς τα πίσω, μιας και έπεται του μήνα της νηστείας. Για το 2019, ξεκινά το απόγευμα της 3ης Ιουνίου, το 2020 στις 23 Μαΐου, το 2021 στις 13 Μαΐου κ.ο.κ.

Η έναρξη της γιορτής γίνεται μετά την προσευχή στο τζαμί η οποία είναι καθαρά ανδρική υπόθεση. Εκτός από τις επισκέψεις σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς, συνηθίζονται και οι επισκέψεις σε νεκροταφεία. Στην Τουρκία, είναι σύνηθες φαινόμενο μικρά παιδιά να φιλούν το χέρι των μεγαλύτερων και να εισπράττουν ένα χαρτζιλίκι.

Η γιορτή του Ραμαζανιού και τα εδέσματα

Η γιορτή του Ραμαζανιού έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όσον αφορά στο γιορτινό τραπέζι. Δεν υπάρχει κάποιο έδεσμα το οποίο να θεωρείται δεδομένο κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής. Εν γένει, υπάρχει η παράδοση παρασκευής εδεσμάτων που απαιτούν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, αλλά και μεγαλύτερη δεξιοτεχνία. Κυριαρχούν όλων των ειδών τα κρεατικά, τα πιλάφια και διάφορα είδη γεμιστών.

Περιττό, δε, να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής τα γλυκά δίνουν και παίρνουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, πέρα από την επίσημη ονομασία «Ramazan Bayramı» (η γιορτή του Ραμαζανιού), στην τουρκική καθομιλούμενη χρησιμοποιείται ο όρος «Şeker Bayramı» (η γιορτή των γλυκών).

Κάτι αξιοπερίεργο, για τα δεδομένα του χριστιανικού κόσμου, είναι η δωρεάν χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Μερικές μέρες πριν την έναρξη της γιορτής, όλες οι δημοτικές αρχές που ελέγχουν τις αστικές συγκοινωνίες στην Τουρκία, ανακοινώνουν την ακριβή ώρα έναρξης και λήξης της δωρεάν χρήσης των μέσων που είναι υπό τον έλεγχό τους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=BvAeRxDSsH4

https://www.youtube.com/watch?v=a2jl1GPfuMM

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.