Το ηφαίστειο Stromboli

Σχολές Καπάτου Το ηφαίστειο Stromboli

Το ηφαίστειο Stromboli, ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια των Αιολίδων νήσων

Στον κόλπο του Τυρρινικού Πελάγους στο δυτικό μέρος της θάλασσας της Μεσογείου βρίσκεται το νησί Stromboli από το οποίο πήρε το όνομά του το  ηφαίστειο Stromboli. Συγκεκριμένα το νησί Stromboli ανήκει στο αρχιπέλαγος των Αιολίδων νήσων (Isole Eolie) στη Σικελία και είναι ένα από τα οχτώ νησιά.

Εδώ κατοικούσε ο Αίολος ο ταμίας των ανέμων σύμφωνα με τον Στράβωνα  το 60 π.Χ. Ο Στράβων ήταν Έλληνας γεωγράφος, φιλόλογος και ιστορικός. Διδάχθηκε από μεγάλους δασκάλους της εποχής και μελέτησε γραπτά γεωγράφων και φιλοσόφων, τόσο στη περιοχή του όσο και στη Ρώμη.

Το νησί Stromboli είναι το πιο βόρειο νησί των νήσων με εμβαδόν 12.2 χιλιόμετρα μόνο. Το νησί είναι γνωστό ανά τον κόσμο για το  ηφαίστειο Stromboli με ιστορία 200.000 χρόνων. Μέχρι το 1990 η οικονομία του νησιού ήταν ανθηρή και μετρούσε 2.700 κατοίκους. Η έκρηξη του 1930 και η επιδημία του περονόσπορου κατέστρεψαν τις καλλιέργειες της περιοχής. Έτσι. οι κάτοικοι του νησιού αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία και την Αμερική.

Το ηφαίστειο Stromboli, πηγή έμπνευσης για τον Roberto Rossellini

Το νησί Stromboli ζωντάνεψε και πάλι το 1949 όταν το ανακάλυψε ο γνωστός σε όλους Roberto Rossellini. Εκεί, γύρισε το φίλμ «Γη του Θεού», Terra di Dio, με πρωταγωνίστρια την Ingrid Bergman με αποτέλεσμα το νησί Stromboli να γίνει σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Οι κάτοικοι ονομάζουν το νησί στη διάλεκτό τους  Struognoli ή Iddu ( Lui). Κάνουν έτσι αναφορά στη φυσική θεότητα η οποία τα παλιά χρόνια φανέρωνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ανεξέλεγκτα φαινόμενα, τις εκρήξεις του ηφαιστείου.

Διοικητικά το νησί ανήκει στο νησί Lipari έχει 500 κατοίκους. Εκεί, υπάρχει ένα δημοτικό σχολείο και ένα γυμνάσιο ενώ τα παιδιά συνεχίζουν το λύκειο στο  νησί Lipari. Η οικονομία βασίζεται στον τουρισμό. Καθημερινά διοργανώνονται εκδρομές  στο  ηφαίστειο Stromboli, με επαγγελματίες ξεναγούς που οδηγούν τους τουρίστες μέχρι τα 900 μέτρα. Χαρακτηριστικά είναι τα σοκάκια του νησιού όπου μπορεί κάποιος να τα εξερευνήσει μόνο με μηχανάκια που νοικιάζονται στο νησί.

Ο δήμος θέλει να κρατήσει ορισμένα χαρακτηριστικά του νησιού αναλλοίωτα έτσι, το βράδυ στους δρόμους τα φώτα μένουν κλειστά. Με τον τρόπο αυτό αν κοιτάξει κανείς προς τη μεριά του ηφαιστείου μπορεί να δει τη κόκκινη φλόγα να ξεπροβάλλει από μέσα του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani 2 – Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=nAsxCpklYeQ

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.