Το χαμάμ Çağaloğlu στην Κωνσταντινούπολη

Σχολές Καπάτου Το χαμάμ Çağaloğlu στην Κωνσταντινούπολη

Το χαμάμ Çağaloğlu στην Κωνσταντινούπολη και ο ρόλος του σήμερα

Το χαμάμ Çağaloğlu στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αγιά Σοφιά και το Παλάτι Τοπκαπί. Ολοκληρώθηκε το 1741 σε στυλ νεομπαρόκ και όπως πολλά από τα χαμάμ της οθωμανικής περιόδου χρησίμευε στο να αποφέρει έσοδα για άλλα ευαγή ιδρύματα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολυτελών μπάνιων σε ιδιωτικές κατοικίες. Ακόμα και τα πιο φτωχικά σπίτια διαθέτουν σύγχρονη υδροδότηση. Γι’ αυτό, στον ιστορικό πυρήνα της Κωνσταντινούπολης, έχουν απομείνει μερικές δεκάδες χαμάμ από τα εκατό περίπου που υπήρχαν σε παλαιότερες εποχές. Επιπλέον, έχει «εξατμιστεί» ο πάλαι ποτέ κοινωνικός τους ρόλος.

Το χαμάμ Çağaloğlu στην Κωνσταντινούπολη καθώς και λιγοστά άλλα, έχουν μετατραπεί σε τουριστικές ατραξιόν και έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις αυτής της πελατείας. Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί και οι συναφείς ιστοσελίδες στο διαδίκτυο συγκαταλέγουν το χαμάμ ανάμεσα στα «must» μιας επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

Το χαμάμ Çağaloğlu στην Κωνσταντινούπολη και η δομή του

Η δομή του χαμάμ Çağaloğlu είναι σχεδόν η ίδια μ’ αυτή των ρωμαϊκών λουτρών. Ο χώρος υποδοχής (Τουρκικά: Camekan) αντιστοιχεί στο ρωμαϊκό apodyterium, ο ενδιάμεσος χώρος, το soğukluk, είναι το ρωμαϊκό tepidarium και τέλος, ο κυρίως χώρος το hararet, αντιστοιχεί στο caldarium των Ρωμαίων. Εκτός από τον χώρο υποδοχής που είναι κοινός για τα δυο φύλα, οι υπόλοιποι χώροι είναι ξεχωριστοί και έχουν διαμορφωθεί παράλληλα ο ένας με το άλλον, χωρίς να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αναμφίβολα, εντυπωσιάζει ο εντυπωσιακός τρούλος του κυρίως χώρου που περιβάλλεται από άλλους εφτά μικρότερους τρούλους.

Γυναίκες και άντρες εξακολουθούν να απολαμβάνουν το χαμάμ Çağaloğlu ξεχωριστά και να εξυπηρετούνται από άτομα του ιδίου φύλου. Όπως και σε παλαιότερες εποχές, η πετσέτα, το σαπούνι και τα συναφή μέσα καθαριότητας διατίθενται από το χαμάμ. Συνήθως, δεν υπάρχουν προβλήματα συνεννόησης με τους κατά κανόνα ξένους επισκέπτες. Οι ειδικοί εντός του ατμόλουτρου είναι πλέον συνηθισμένοι και μπορούν να καταλάβουν αμέσως τι εννοεί ο υποβαλλόμενος στην ιεροτελεστία του καθαρισμού του σώματος με νοήματα ή με ελάχιστες λέξεις στα Αγγλικά.

Το bestseller της Patricia Shultz με τίτλο «1000 μέρη που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις» (1000 Places to See Before You Die) των εκδόσεων New York Times συγκαταλέγει και το χαμάμ Çağaloğlu στην Κωνσταντινούπολη.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=Ya9w8ljuGDw

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.