Οι μινιατούρες του Palekh

Σχολές Καπάτου Οι μινιατούρες του Palekh

Οι μινιατούρες του Palekh το «μικρό θαύμα» της Ρωσίας

Το Palekh (Палех) είναι μια μικρή ρωσική πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Ivanovo. Αποτελεί ένα κομμάτι της «παλιάς» Ρωσίας που συνδυάζει με ιδιαίτερο τρόπο, το παρελθόν και το παρόν. Πράγματι, στο Palekh συνυπάρχουν οι ξύλινες παραδοσιακές καλύβες με τα μοντέρνα κτίρια.

Η περιοχή είναι γνωστή από τις μινιατούρες του Palekh, μια τέχνη που θεωρείται ένα «μικρό θαύμα». Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν μινιατούρες από λάκα, πάνω σε κουτιά, σταχτοδοχεία και άλλα διακοσμητικά ή καθημερινής χρήσης μικροαντικείμενα.

Βασικά, οι μινιατούρες του Palekh έκαναν διάσημη την πόλη, ήδη πριν από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου. Όμως, η μεγαλύτερη άνθηση της τέχνης αυτής επιτεύχθηκε στην περίοδο από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι μινιατούρες του Palekh είναι εμπνευσμένες από τη ρωσική εξοχή

Οι μινιατούρες του Palekh είναι ξεχωριστές, γιατί οι καλλιτέχνες εστίαζαν την προσοχή τους ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Πράγματι, έψαχναν πολύ πριν καταλήξουν στη δημιουργία της απεικόνισης. Οι δε απεικονίσεις αφορούσαν παλιά, αλλά και σύγχρονα θέματα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η περιοχή του Palekh είναι γεμάτη από ακακίες, λεύκες και διάφορα άλλα δέντρα. Η ποικιλία των χρωμάτων της ρωσικής εξοχής χαρίζει τη δική της πινελιά στην καθημερινότητα της μικρής αυτής πόλης. Αυτό το γραφικό τοπίο αποτελεί βασική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες. Εξάλλου, εμπνεύστηκαν από τα έργα μεγάλων ρώσων ποιητών, όπως οι Pushkin, Lermontov, Nekrassov, Gorky, Mayakovsky και Bazhov. Επίσης, τα λαϊκά παραδοσιακά τραγούδια, τα μπαλέτα και η λυρική σκηνή εμπλούτισαν την ήδη ευρεία θεματολογία.

Στις παλιές εκκλησίες του Palekh βρέθηκαν πολλές εικόνες που φανερώνουν το μεγαλείο της τέχνης εκείνης της εποχής. Βασικά, είναι μια τέχνη που παρέμεινε ζωντανή με την πάροδο των χρόνων. Πράγματι, διαδίδονταν από τον πατέρα στο γιό.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα χαρακτηριστικά σημεία αυτής της τέχνης ήταν η επιμήκυνση των μορφών και η επιλογή των χρωμάτων από τους ζωγράφους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=W08a3wMKGLk

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.