Ο Οίκος της Σαβοΐας

Σχολές Καπάτου Ο Οίκος της Σαβοΐας

Οι Οίκος της Σαβοΐας στο Piemonte

Την πρώιμη νεότερη εποχή (16ος18ος αι.), οι πόλεμοι διαδοχής στο όνομα της μιας ή της άλλης δυναστείας ήταν συνηθέστατο φαινόμενο στην Ευρώπη. Μετά από έναν τέτοιο πόλεμο το 1559, ο Οίκος της Σαβοΐας (Ιταλικά: Casa Savoia) εγκαταστάθηκε οριστικά στο Piemonte.

Η δυναστεία της Σαβοΐας είχε ως έδρα του Chambéry. Όμως, ήρθε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία εκείνη την εποχή για την διεκδίκηση εδαφών στο Piemonte. Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις, καταβλήθηκε η προσπάθεια για πιο στενούς δεσμούς με τη Γαλλία.   

Το Piemonte αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο βασίλειο το 1718 με τη συνθήκη της Ουτρέχτης και εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό σύστημα ισότιμης μεταχείρισης δυναστειών. Επιπρόσθετα, αποδόθηκε στο Piemonte η άσημη – για τα δεδομένα της εποχής εκείνης – Σαρδηνία. Ο 18ος αιώνας χαρακτηρίζεται από την εδραίωση του Βασιλείου του Piemonte που επέφερε και τον οριστικό απογαλακτισμό από τη Γαλλία, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Είναι δε η εποχή που αποδόθηκε στο Piemonte το προσωνύμιο «Η Πρωσία της Ιταλίας». Αυτό συνέβει επειδή ο Vittorio Amedeo B΄ κυβερνούσε ως απόλυτος μονάρχης με σιδερένια πυγμή. Στην πρωτεύουσα του βασιλείου, το Τορίνο, δημιουργείται επί των ημερών του ένας δαιδαλώδης γραφειοκρατικός μηχανισμός. Και τα τρία αυτά στοιχεία ωρίμασαν με την πάροδο του χρόνου. Έπαιξαν έτσι σημαντικό ρόλο – αρνητικό και θετικό – αργότερα, την εποχή της ιταλικής ενοποίησης.

Ο Οίκος της Σαβοΐας και η Ιταλική ενοποίηση

Η ιταλική ενοποίηση στα μέσα του 19ου αιώνα (Ιταλικά: Risorgimento) σίγουρα δεν μπορεί εξαντληθεί σε μερικές γραμμές. Το Βασίλειο του Piemonte, ως το μεγαλύτερο ανεξάρτητο ιταλόφωνο κράτος την εποχή εκείνη είχε κεντρικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία. Η αρνητική στάση του βασιλιά του Piemonte μέχρι το 1849, Carlo Feliceαργότερα Carlo Alberto, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως «προδοτική», αν και εξηγείται από τον απολυταρχικό του χαρακτήρα. Ο διάδοχός του, Vittorio Emanule II, τελευταίος βασιλιάς του Piemonte μέχρι το 1861, εναρμονιζόμενος με το λαϊκό αίσθημα, ήταν πρωταγωνιστής στη διαδικασία της ιταλικής ενοποίησης. Έτσι, ο τελευταίος βασιλιάς της δυναστείας της Σαβοΐας στο Piemonte έμελλε να είναι και ο πρώτος βασιλιάς της ενοποιημένης Ιταλίας. Η εικόνα του στη σύγχρονη Ιταλία είναι πολύ θετική και γι’ αυτό το όνομά του, όπως και αυτά του Cavour και του Garibaldi είναι προσφιλή ονόματα δρόμων και πλατειών σ’ όλη την Ιταλία.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=3T3Rrbfy0bY

https://www.youtube.com/watch?v=wWH642JCjvM

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.