Το καλοκαίρι του 1989

Σχολές Καπάτου Το καλοκαίρι του 1989

Το καλοκαίρι του 1989 έγραψε τη δική του ιστορία

Η Ανατολική Γερμανία ήταν μια ιδιάζουσα περίπτωση στο ανατολικό μπλοκ τόσο λόγω του τείχους όσο και λόγω της διαίρεσης μιας πρώην ενιαίας χώρας. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που το καθεστώς στην Ανατολική Γερμανία αρνιόταν να δεχθεί τη δυναμική των εξελίξεων το καλοκαίρι του 1989.

Στους πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας επιτρεπόταν να ταξιδεύουν, σχετικά ελεύθερα, μόνο στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Για τις δυτικές χώρες, σχετικές άδειες χορηγούνταν πολύ σπάνια και με ένα σωρό γραφειοκρατικά κωλύματα.

Το καλοκαίρι του 1989, όταν η αρχή του τέλους είχε ήδη πλέον διαφανεί, αρκετές χιλιάδες Ανατολικογερμανοί έκαναν διακοπές σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.  Τον Μάιο αυτής της χρονιάς, η Ουγγαρία αποφάσισε να καταργήσει τα συρματοπλέγματα στα σύνορά της με την Αυστρία. Αρχικά, αρκετές εκατοντάδες Ανατολικογερμανοί πέρασαν τα σύνορα και κατέφυγαν στην Αυστρία και από εκεί στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Τους επόμενους μήνες, ακολούθησαν χιλιάδες άλλοι.

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου το καλοκαίρι του 1989

Πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο, εκατοντάδες Ανατολικογερμανοί κατέφυγαν στην πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Πράγα ζητώντας άσυλο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, επιτράπηκε συνολικά σε 17.000 Ανατολικογερμανούς, που έκαναν διακοπές στην Τσεχοσλοβακία, να ταξιδέψουν στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, μια και το ζήτησαν οι ίδιοι. Την ίδια περίοδο, παρόμοιες σκηνές διαδραματίστηκαν και στην πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στη Βαρσοβία.

Το καλοκαίρι του 1989, οι  αποφάσεις των κυβερνήσεων της Ουγγαρίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Πολωνίας άλλαξαν τα δεδομένα. Παρά τις αντιδράσεις της Ανατολικής Γερμανίας, επιτράπηκε σε Ανατολικογερμανούς να αναχωρήσουν από αυτές τις χώρες για οποιοδήποτε προορισμό επιθυμούσαν. Έτσι, ολοκληρώθηκε η διαδικασία η οποία επέφερε την πτώση του τείχους του Βερολίνου το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=iJWzXUGeUVM

https://www.youtube.com/watch?v=uy-QOr0d9Xo&t=150s

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.