Η σημαία της Ιταλίας

Σχολές Καπάτου Η σημασία της Ιταλίας

Η σημαία της Ιταλίας και η σημασία της

Η σημαία της Ιταλίας είναι μια από τις πιο εύκολα αναγνωρίσιμες διεθνώς σημαίες. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως τί συμβολίζει;

Η σημαία της Ιταλίας, η περίφημη “Il tricolore” , αποτελείται από τρεις κάθετες ισομεγέθεις  λωρίδες, με τα χρώματα πράσινο, λευκό και κόκκινο. . Η προέλευσή της ανάγεται στην εποχή του Ναπολέοντα. Ο ίδιος ο Ναπολέων το 1796 έδωσε σε μια ομάδα εθελοντών της Λεγεώνας της Λομβαρδίας ένα λάβαρο με τα χρώματα της σημερινής ιταλικής σημαίας. Αργότερα υιοθετήθηκε ως σύμβολο της Repubblica Cisalpina, μιας αδελφής δημοκρατίας της Γαλλίας και της Βόρειας Ιταλίας, ενώ το 1848 έγινε η επίσημη σημαία της Ιταλίας από τον βασιλιά Κάρολο Αλβέρτο της Σαρδηνίας. Κατά καιρούς προστέθηκαν διάφορα σύμβολα. Η σημερινή της μορφή, χωρίς κανένα επιπλέον σύμβολο,  καθιερώθηκε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συγκεκριμένα το 1946, με την οριστική πτώση της ιταλικής μοναρχίας και την σύσταση της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Η σημαία της Ιταλίας και η επιλογή των χρωμάτων

Η επιλογή των τριών χρωμάτων έχει δεχτεί ποικίλες ερμηνείες.  Μια από αυτές είναι ο  προφανής συσχετισμός με τη σημαία της Γαλλίας, ως μια προσπάθεια να αναπαραχθούν τα ιδεώδη της γαλλικής επανάστασης. Έτσι, το πράσινο χρώμα της σημαίας αντιπροσωπεύει τα φυσικά ανθρώπινα δικαιώματα της ισότητας και της ελευθερίας. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι το πράσινο χρώμα συμβολίζει την ελπίδα, το λευκό την πίστη και το κόκκινο την αγάπη. Τέλος, πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η ερμηνεία του ποιητή του 19ου αιώνα Francesco Dall’Ongaro, ο οποίος έγραψε περιγράφοντας πώς τα χρώματα της σημαίας περικλείουν ολόκληρη την πατρίδα του: «il bianco le Alpi, il rosso i due vulcani, il verde l’erba dei lombardi piani.» (το λευκό οι Άλπεις, το κόκκινο τα δυο ηφαίστεια, το πράσινο το χορτάρι στις πεδιάδες της Λομβαρδίας.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355

 

 

 

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.