Καρτ ποστάλ

Σχολές Καπάτου Καρτ Ποστάλ

Τα καρτ ποστάλ σε μία κοινωνία  που εξελίσσετε συνεχώς

Σήμερα με τη χρήση των social network, whatspapp, e-mail και με μία τεχνολογία που όλο και κερδίζει έδαφος, η χρήση των καρτ ποστάλ έχει δύσει. Δεν υπάρχει πια. Όμως κάποτε, έκανες ένα ταξίδι και έστελνες ένα καρτ ποστάλ με τους δικούς σου χαιρετισμούς και τις δικές σου σκέψεις. Από τότε πέρασαν 150 χρόνια.

Συγκεκριμένα, την 1η Οκτωβρίου του 1869 στάλθηκε το πρώτο καρτ ποστάλ στην Αυστρία. Η πρώτη εμφάνιση του καρτ ποστάλ ήταν το 1865 από τον Προυσό, σύμβουλο ταχυδρομείων,  τον Heinrich Wilhelm Von Stephan. Δυστυχώς τότε, η πρότασή του δεν προχώρησε, λόγω κόστους. Έτσι, το πρώτο καρτ ποστάλ του κόσμου ήταν η λεγόμενη Correspondenz – Karte. Ένα καρτ ποστάλ φτιαγμένο από τα ταχυδρομεία της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Ο δημιουργός του ήταν ο Emanuel Alexander Herrmann, καθηγητής οικονομίας.

Μετά από λίγο, τα καρτ ποστάλ άρχισαν να κυκλοφορούν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στην αρχή κυκλοφορούσαν σε ιβουάρ χρώμα, μαζί με γραμματόσημο, διεύθυνση και με συνοδεία 20 περίπου λέξεων. Αργότερα, το χρώμα το έβαλαν οι Ελβετοί, κατά τα τέλη του 19ο αιώνα.

Η έμπνευση των καρτ ποσταλ

Βασικός εμπνευστής του ήταν ο λιθογράφος από τη Ζυρίχη, Hans Jakob Schmid. Εκείνος επινόησε τη διαδικασία της χρήσης των χρωμάτων. Βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού, το 1900, για αυτή του την εφεύρεση.

Έτσι, το 1869 σημειώθηκε η μεγάλη επιτυχία του καρτ ποστάλ. Συγκεκριμένα, ένα εκατομμύριο αντίτυπα πουλήθηκαν σε ένα μήνα. Τότε το χαρτί ήταν φθηνό, δεν υπήρχαν φάκελοι και μπορούσε να απαντήσει ο καθένας από τους διάφορους τόπους του παραθερισμού του.

Αρχικά τα ζωγράφιζαν με το χέρι. Αργότερα, με τις νέες διαδικασίες των Ελβετών, έπαιρνε μορφή το βαθύ μπλε χρώμα των ποταμών, το έντονο πράσινο των βουνών και τα διάφορα χρώματα των τοπίων. Πολλά από αυτά τα καρτ ποστάλ υπήρξαν συλλεκτικά κομμάτια. Πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα μπορεί και να αξίζουν χιλιάδες ευρώ.

Το 1913 στην Ελβετία πουλήθηκαν περίπου 112 εκατομμύρια.

Αυτή ήταν, η βασική μορφή επικοινωνίας των φαντάρων με τις οικογένειές τους στην εποχή του πολέμου. Καθώς επίσης, και όλη η ενημέρωση σχετικά με τον πόλεμο.

Στο Βερολίνο, το μουσείο επικοινωνίας γιορτάζει την Επέτειο των 150 χρόνων με μία μεγάλη έκθεση όπου περιλαμβάνει και πολλά κάρτ ποστάλ.  Μπορεί κανείς να επισκεφτεί την έκθεση αυτή μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.