Το Τούνελ του Γαλατά

Σχολές Καπάτου Το τούνελ του Γαλατά

Το Τούνελ του Γαλατά

Το Τούνελ του Γαλατά (Τουρκικά: Galata Tüneli). Είναι η τρίτη υπόγεια διαδρομή που κατασκευάστηκε στον κόσμο, μετά τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Εγκαινιάστηκε το 1875 και έχει μήκος σχεδόν 600 μέτρων. Στα αρχικά στάδια, διάθετε δύο οχήματα. Το ένα προοριζόταν για τη μεταφορά ζώων και το άλλο για τη μεταφορά επιβατών. Ήταν έργο του Γάλλου μηχανικού Gavand που κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια με μυστικότητα. Σκοπός ήταν να περιοριστούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές των οικοπέδων στην κεντρική περιοχή της Şişhane. Οι οποίες έπρεπε να απαλλοτριωθούν για την ολοκλήρωσή του.

Η αφετηρία του Τούνελ του Γαλατά βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα από την ομώνυμη γέφυρα που συνδέει την παλιά Ισταμπούλ με την εμπορική συνοικία του Karaköy. Σήμερα, η είσοδος αυτού του λιλιπούτειου μετρό δεν είναι ορατή από την άκρη της γέφυρας, μια και το οπτικό πεδίο εμποδίζουν οι αναρίθμητες πολυκατοικίες που έχουν κτιστεί ενδιάμεσα.

Για τα δεδομένα του ύστερου 19ου αιώνα, η ολοκλήρωση του Τούνελ του Γαλατά ήταν πραγματικό επίτευγμα. Συνέβαλε στην εύκολη μεταφορά εμπορευμάτων, ανθρώπων και υποζυγίων. Ήταν μία δύσκολη διαδρομή, με στενά και φιδίσια δρομάκια που ανηφόριζαν προς την κορυφή του λόφου του Γαλατά.

Το τέρμα του Τούνελ του Γαλατά βρίσκεται στην αρχή του Πέρα / Beyoğlu που ήταν η ανερχόμενη συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Απ’ αυτό το σημείο, ξεκινούσε και ξεκινά η γραμμή του τραμ που διασχίζει την πρώην Grand Rue de Pera, την σύγχρονη Λεωφόρο İstiklal.

Στην μακρά του διαδρομή, το Τούνελ του Γαλατά έκλεισε την περίοδο 1968-1971 για να υποστεί ριζικό εκσυγχρονισμό και να προσαρμοστεί στις νέες αντιλήψεις περί μέσων μαζικής μεταφοράς. Το 2007 δε, η όλη κατασκευή θωρακίστηκε αντισεισμικά.

Σήμερα, το Τούνελ του Γαλατά έχει χαρακτήρα τουριστικής ατραξιόν. Δεν είναι λίγοι οι περιηγητές της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης που το επιλέγουν για να ανηφορίσουν χωρίς κόπο προς το ομώνυμο Πύργο της περιοχής. Ακολούθως κατηφορίζουν με τα πόδια για να διασχίζούν τα μικρομάζαγα με αυθεντικά, χειροποίητα παραδοσιακά μουσικά όργανα που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.