Η εφεύρεση της πυξίδας

Σχολές Καπάτου Η εφεύρεση της πυξίδας

Η εφεύρεση της πυξίδας αποδίδεται στους Κινέζους. Πιθανότατα, οι Κινέζοι δεν χρησιμοποιούσαν την πυξίδα για να ταξιδεύουν, όπως θα νόμιζε κανείς. Συγκεκριμένα, τους βοηθούσε να προσανατολίζονται σύμφωνα με τους κανόνες του Feng Shui, στη μελέτη τους για την κατασκευή ενός κτιρίου.

Από την άλλη μεριά, στην Ευρώπη, το θαλάσσιο εμπόριο δεν είχε εξαπλωθεί ακόμη. Βασικά, έλειπε ένα εργαλείο όπως η πυξίδα, που θα επέτρεπε στους ναυτικούς να προσανατολίζονται μέσα στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, το χειμώνα, όταν ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος. Πράγματι, τότε, δεν είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν τα αστέρια και την πολική άρκτο που θα μπορούσαν να τους κατευθύνουν.

Η εφεύρεση της πυξίδας έλυσε το πρόβλημα της πλοήγησης. Έτσι, οι θαλάσσιες ανταλλαγές διπλασιάστηκαν. Μάλιστα, εκείνη την εποχή, η Βενετία είχε την απόλυτη κυριαρχία στη θάλασσα.

Η εφεύρεση της πυξίδας βοήθησε πολύ τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους και τους Άγγλους στις εξερευνήσεις του 15ου και του 16ου αιώνα.

Βασικά, η πυξίδα είναι ένα όργανο που φέρει μια ακίδα κι έχει προσανατολισμό από το Βορρά προς το Νότο του μαγνητικού πεδίου. Με το πέρασμα του χρόνου, οι Ευρωπαίοι πρόσθεσαν και αυτοί τη γνώση τους. Επίσης, η εμπειρία των ναυτικών συνέβαλλε κατά πολύ στην καλή χρήση της πυξίδας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βασικό στοιχείο της πυξίδας είναι ο μαγνήτης. Ο όρος «μαγνήτης» προέρχεται από την πόλη Μαγνησία που βρίσκεται στην Τουρκία. Εκεί, το 600 π.Χ., οι Έλληνες ανακάλυψαν ένα ορυκτό που μπορούσε να ελκύει διάφορα αντικείμενα.

Ιστορικές αναφορές

Σε ένα λεξικό του 121 μ.Χ. αναφέρεται ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το μαγνήτη στα παιχνίδια, αλλά και στα θεάματά τους. Από το δρόμο του μεταξιού, η πυξίδα έφτασε στην πόλη Αμάλφι της Ιταλίας, τον 10ο-11ο αιώνα. Στα τέλη του Μεσαίωνα, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έκανε το ταξίδι του, οι τεχνικές πλοήγησης ήταν ήδη πολύ προχωρημένες. Έτσι, η εφεύρεση της πυξίδας έπεσε στην αντίληψη του Ιταλού ιστορικού Flavio Biondo (1390-1463), ο οποίος την απέδωσε στους Αμαλφιτάνους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus.

Μαθήματα κινεζικών για όλα τα επίπεδα διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online κινεζικών, καθώς και παιδικά τμήματα κινεζικών.

Στις Σχολές μας θα μάθεις σωστά κινεζικά και παράλληλα θα προετοιμαστείς κατάλληλα προκειμένου να συμμετάσχεις στις εξετάσεις και να πιστοποιήσεις τις γνώσεις σου, αποκτώντας έτσι ένα ισχυρό όπλο για το βιογραφικό σου.

Για τους ενήλικες, υπάρχουν οι εξετάσεις HSK, οι οποίες οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, και περιλαμβάνουν 6 διαφορετικά επίπεδα, από το HSK 1 έως και το HSK 6.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι αντίστοιχες εξετάσεις είναι οι εξετάσεις YCT, οι οποίες περιλαμβάνουν 4 διαφορετικά επίπεδα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, , τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.