Τα κεραμικά Talavera

Σχολές Καπάτου Τα κεραμικά Talavera

Σήμερα η στήλη μας αναφέρεται στην ισπανική παράδοση. Συγκεκριμένα, πριν μερικές μέρες, η Unesco ανακήρυξε μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας τα κεραμικά Talavera. Την διάκριση μοιράστηκαν οι πόλεις Talavera de la Reina και Puente de Arzobisbo για την Ισπανία και η Puebla και η Tlaxcala για το Μεξικό. (Πατήστε εδώ, και δείτε ένα βίντεο με την ιστορία της υποψηφιότητας.

Η Talavera de la Reina, από την οποία πήραν και το όνομά τους τα κεραμικά Talavera , είναι μια μικρή πόλη στην επαρχία του Τολέδου. Η παράδοση κατασκευής των συγκεκριμένων κεραμικών στην Ισπανία ανάγεται στον 15ο αιώνα. Τα μυστικά της πολλά: πηλός άριστης ποιότητας, λεπτή άμμος από τον ποταμό Τάγο, άφθονο νερό, εξειδικευμένοι τεχνίτες. Τα χαρακτηριστικά της χρώματα το μπλε, το κίτρινο, το πορτοκαλί, το πράσινο, το γαλάζιο του αντιμονίου και το χάλκινο. Παραδοσιακά, οι τεχνίτες που ζωγράφιζαν τα κεραμικά χρησιμοποιούσαν πινέλα που έφτιαχναν από τρίχες από μούσι τράγου.

Σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχουν αφαιρεθεί ουσίες όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο και η διαδικασία επεξεργασίας του πηλού έχει εκσυγχρονιστεί. Όμως, η παράδοση συνεχίζει στον χρόνο, κόντρα στις αντιξοότητες. Στα τέλη του16ου αιώνα, μια οικογένεια τεχνιτών από την Talavera de la Reina, διέσχισε τον Ατλαντικό και μετέφερε την παράδοση της κατασκευής των κεραμικών Talavera στο Μεξικό.

Η συγκεκριμένη διάκριση τιμά τη διατήρηση αυτής της μακραίωνης παράδοσης και την αναγνωρίζει ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, για πρώτη φορά στα χρονικά αναγνωρίζεται από την Unesco o ισχυρός πολιτισμικός δεσμός που ενώνει την Ισπανία με τη Λατινική Αμερική και προωθείται η συνεργασία των ισπανόφωνων χωρών γύρω από την αναγνώριση της κοινής άυλης κληρονομιάς. Δύο κόσμοι που ενώνονται από μια κοινή γλώσσα, τα ισπανικά, και πολλές παραδόσεις.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές En cuentros Españoles και Español En práctica. Με τα βοηθήματα Gramatica della lengua españolaA conjugar, καθώς και το λεξικό ισπανικής γλώσσας.

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.