Η νύχτα του San Silvestro

Σχολές Καπάτου Η νύχτα του San Silvestro

Η νύχτα του San Silvestro και τα έθιμα στην Ιταλία

Σήμερα η στήλη μας «Γλώσσες και Πολιτισμός» αναφέρεται στα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα στην παραμονή της πρωτοχρονιάς, δηλαδή την νύχτα του San Silvestro όπως την ονομάζουν οι γείτονες.

Η νύχτα του San Silvestro, είναι η βραδιά της 31ης Δεκεμβρίου και εορτάζεται ο San Silvestro Papa. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον 33ο επίσκοπο της Ρώμης και Πάπα της καθολικής εκκλησίας.

Η νύχτα του San Silvestro και το παραδοσιακό δείπνο

Την νύχτα του San Silvestro είναι παράδοση στην Ιταλική χερσόνησο να κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι για το δείπνο. Είναι ένα πλούσιο τραπέζι, όπου υπάρχει πάντα το zampone ή το cotechino, ένα είδος αλλαντικού. Επίσης ,το δείπνο περιλαμβάνει φακές (le lenticchie), ένα πιάτο που θεωρείται γούρι για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Βασικά, σε αυτό το τραπέζι συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια με συγγενείς και φίλους. Συνήθως το τραπέζι αρχίζει περίπου 10 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Έτσι αρχίζει να μετρά η αντίστροφη μέτρηση του ρολογιού όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι θα ανταλλάξουν τις ευχές για τον καινούργιο χρόνο.

Κατά την διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης, κρατούν στο χέρι εκτός από την σαμπάνια, ρώγες από σταφύλι και διάφορα νομίσματα σαν γούρι. Βέβαια,σε κάθε νομό της Ιταλίας τα έθιμα και οι συνήθειες αλλάζουν. Και όπως θα έλεγαν και οι Ιταλοί «paese che vai usanze che trovi».

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.