Borgo di Pentedattilo

Σχολές Καπάτου Borgo di Pentedattilo

Borgo di Pentedattilo, ένα μικρό χωριό στην Ιταλία

Χαρακτηριστική είναι η ονομασία ενός μικρού χωριού που βρίσκεται στη νότια Ιταλία, στην επαρχία Reggio Calabria, το Borgo di Pentedattilo («το χωριό του Πενταδάκτυλου»). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική γλώσσα είναι εμπλουτισμένη με πολλές ελληνικές λέξεις, γεγονός που την καθιστά αρεστή σε εμάς τους  Έλληνες.

Βασικά, η λέξη Pentedattilo είναι σύνθετη. Πράγματι αποτελείται από δυο ελληνικές λέξεις. Συγκεκριμένα, το πρώτο συνθετικό pente (πέντε, cinque) και το δεύτερο dattilo (δάκτυλο), δηλαδή πέντε δάκτυλα.

Το Borgo di Pentedattilo βρίσκεται στη μέση ενός πολύ όμορφου τοπίου. Βασικά, το στοιχείο στο οποίο επικεντρώνεται το βλέμμα του επισκέπτη είναι ο βράχος του βουνού Monte Calvario. Συγκεκριμένα, ο βράχος έχει σχήμα ενός μεγάλου χεριού, σαν του Κύκλωπα, με πέντε δάκτυλα.

Είναι ένα χωριουδάκι με ιστορία 2.500 χρόνων. Όμως, στις μέρες μας, το ιστορικό αυτό χωριό είναι εγκαταλειμμένο. Πράγματι, πρόκειται για ένα χωριό φάντασμα, που χαρίζει όμως, μια επιβλητική θέα και ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Επίσης, διατηρεί το μυστήριο και τη μαγεία του. Σίγουρα, αποτελεί μια ιστορική περιουσία για την Ιταλία, που πρέπει να διαφυλαχθεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Borgo di Pentedattilo, τις μέρες του καλοκαιριού

Όμως το χωριό έχει ερημώσει από το 1971. Τότε, οι κάτοικοι μετακινήθηκαν λίγο πιο χαμηλά, για να έχουν τη δυνατότητα να το βλέπουν και να το θαυμάζουν. Όμως ο κυριότερος λόγος της μετανάστευσης του πληθυσμού του είναι ότι ήταν μια πολύ φτωχή περιοχή. Επίσης, πλήττονταν συχνά από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

Στις μέρες μας, κάθε καλοκαίρι, διοργανώνεται εκεί, το φεστιβάλ Palearizia. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και αυτή η ονομασία προέρχεται από την ελληνική γλώσσα. Πράγματι, στα ελληνικά της Calabria, “Palearizia” σημαίνει αρχαία ρίζα (antica radice).

Συγκεκριμένα, στο φεστιβάλ αυτό αναβιώνει η ελληνική παράδοση της Μεγάλης Ελλάδας (la cultura grecanica). Όλοι οι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους και να αυξήσουν τον τουρισμό στον τόπο τους.

Μάλιστα, πρόσφατα, ο κεντρικός δρόμος του χωριού στρώθηκε με πλάκες. Επίσης, γίνονται πολλές προσπάθειες με στόχο να γίνει γνωστό το Borgo di Pentedattilo σε όλο τον κόσμο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355

https://www.youtube.com/watch?v=PhDDH-302vA

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.