Οι κινέζικοι χαρταετοί

Σχολές Καπάτου Οι κινέζικοι χαρταετοί

Οι κινέζικοι χαρταετοί έχουν μια ιστορία 2000 χρόνων. Για την πρώτη κατασκευή και την αρχική έμπνευση αυτού του ιπτάμενου αντικειμένου έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες. Μία από αυτές λέει ότι τον χαρταετό τον επινόησε ένας αγρότης .Όταν κάποια μέρα εξαιτίας ενός δυνατού αέρα, έδεσε το καπέλο του με έναν σπάγκο για να μην το χάσει . Με αποτέλεσμα αυτό να πετάει πάνω από το κεφάλι του.

Η επικρατέστερη θεωρία όμως λέει ότι οι αρχαίοι Κινέζοι εμπνεύστηκαν τον χαρταετό παρατηρώντας την κίνηση των μπαμπού, των φύλλων των δέντρων και των πανιών των πλοίων καθώς τα φυσούσε ο άνεμος.

Στην πραγματικότητα πάντως, όλοι συμφωνούν πως ο πρώτος χαρταετός πέταξε στην πόλη Σαντόνγκ (山东, ). Την ανατολικότερη επαρχία της Κίνας, πριν από περίπου 2000 χρόνια. Οι κινέζικοι χαρταετοί κατασκευάζονταν από απλά αλλά ανθεκτικά υλικά, όπως χαρτί, μπαμπού και μετάξι.

Αρχικά, η χρήση των χαρταετών, ήταν κυρίως στρατιωτική. Ο στρατηγός Χαν Χσιν (漢人) της δυναστείας των Χαν χρησιμοποιούσε χαρταετούς με αριθμημένο σπάγκο. Για να υπολογίζει την απόσταση που έπρεπε να διανύσουν τα στρατεύματά του, ώστε να αιφνιδιάσουν τους εχθρούς και να κατακτήσουν τα φρούριά τους.

Επίσης, οι Κινέζοι αυτοκράτορες έφτιαχναν μεγάλους ξύλινους χαρταετούς που να αντέχουν το βάρος ενός στρατιώτη. Συχνά τους χρησιμοποιούσαν για να στείλουν γραπτά μηνύματα για να ζητήσουν προμήθειες ή ενισχύσεις.

Από την Κίνα η χρήση του χαρταετού εξαπλώθηκε μέσω του εμπορίου στις γειτονικές ασιατικές χώρες. Κάθε χώρα έφτιαξε το δικό της είδος και σχήμα χαρταετού. Χαρταετοί τετράγωνοι, σε σχήμα ρόμβου, με κουδουνάκια, φούντες και εντυπωσιακές ουρές, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Στην Ευρώπη τους έφερε ο εξερευνητής Μάρκο Πόλο, το 1295 επιστρέφοντας από τα ταξίδια του στην Κίνα.

Τον 18ο αιώνα επιστήμονες άρχισαν να τους χρησιμοποιούν ως εργαλεία για τη διεξαγωγή των πειραμάτων τους και για να εξηγήσουν μετεωρολογικά φαινόμενα.

Στις μέρες μας οι χαρταετοί χρησιμοποιούνται και με ψυχαγωγικό χαραχτήρα καθώς αποτελούν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus.

Μαθήματα κινεζικών για όλα τα επίπεδα διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online κινεζικών, καθώς και παιδικά τμήματα κινεζικών.

Στις Σχολές μας θα μάθεις σωστά κινεζικά και παράλληλα θα προετοιμαστείς κατάλληλα προκειμένου να συμμετάσχεις στις εξετάσεις και να πιστοποιήσεις τις γνώσεις σου, αποκτώντας έτσι ένα ισχυρό όπλο για το βιογραφικό σου.

Για τους ενήλικες, υπάρχουν οι εξετάσεις HSK, οι οποίες οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, και περιλαμβάνουν 6 διαφορετικά επίπεδα, από το HSK 1 έως και το HSK 6.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι αντίστοιχες εξετάσεις είναι οι εξετάσεις YCT, οι οποίες περιλαμβάνουν 4 διαφορετικά επίπεδα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, , τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, κινεζικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.