Το μπατζάκι

Σχολές Καπάτου Το μπατζάκι

Το μπατζάκι στη τουρκική γλώσσα

Το μπατζάκι (bacak) είναι μία από τις πολλές τουρκικές λέξεις που έχουν περάσει στο λεξιλόγιο της Νέας Ελληνικής και είναι ευρέως κατανοητή. Στα Τουρκικά, χαρακτηρίζει το μέρος του σώματος που ξεκινά από τον αστράγαλο και καταλήγει στη μέση. Με άλλα λόγια, το μπατζάκι αντιστοιχεί στην αγγλική λέξη ‘leg’, τη γερμανική ‘Bein’ ή την ιταλική ‘gamba’.

Επιπρόσθετα, το μπατζάκι περιγράφει τα δυο τμήματα, τα πόδια δηλ., ενός μακρού παντελονιού. Απ’ αυτή την έννοια, αναδύθηκαν στα Ελληνικά οι δυο σχετικές εκφράσεις: «Φωτιά / τρομάρα στα μπατζάκια του» και «(τα λεφτά) τρέχουν απ’ τα μπατζάκια του».

Οι εκφράσεις για το μπατζάκι

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εκφράσεις σχετικά με το μπατζάκι που είναι κοινές στα Ελληνικά και τα Τουρκικά. Η μία είναι το “bacakları kopmak”, δηλ. «μου κόπηκαν τα πόδια» που χρησιμοποιείται σε στιγμές εξουθένωσης ή έντονου τρόμου. Η άλλη είναι η παρόμοιου περιεχομένου ρήση “bacakları tutmamak” που σημαίνει «δεν με κρατάνε (πια) τα πόδια μου». Η τρίτη δε, είναι η αγαπημένη φράση των τεμπέληδων: “Bacaklarını uzatmak” (=απλώνει τα πόδια του) η οποία ερμηνεύεται στο διαδικτυακό λεξικό του Ιδρύματος Τουρκικής Γλώσσας (Türk Dil Kurumu) ως το «να κάθεσαι χωρίς να κάνεις τίποτα, να μην ενδιαφέρεσαι για τίποτα και να σκοτώνεις το χρόνο τεμπελιάζοντας».

Από τις υπόλοιπες εκφράσεις που έχουν ως αφετηρία το μπατζάκι στα Τουρκικά, ξεχωρίζει το “bacak bacak üstüne atmak” (=ρίχνω το ένα πόδι πάνω στο άλλο), δηλ. «κάθομαι σταυροπόδι». Η ρήση αυτή, πέρα από την κυριολεκτική της έννοια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως  εισαγωγή για συζητήσεις που απαιτούν σοβαρότητα.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρήση “bacak kadar boyu var, türlü türlü huyu var” («έχει μπόι σαν μπατζάκι, άλλα έχει ένα σωρό χούγια»). Εδώ το μπατζάκι συνδέεται με το ύψος και τη μικρή ηλικία ενός ανθρώπου, σε αντιδιαστολή με τις συνήθειές του που προσομοιάζουν αυτές ενός ενήλικα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=N84nnCsixLU

https://www.youtube.com/watch?v=nah2z_NDKsY

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.