Το κινέζικο φαγητό

Σχολές Καπάτου Το κινεζικό φαγητό

Το κινέζικο φαγητό και οι γεύσεις του

Το κινέζικο φαγητό είναι το αρχαιότερο και το πιο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Στην αρχαία Κίνα η προετοιμασία και το σερβίρισμα του φαγητού ήταν κάτι σαν ιεροτελεστία.  Οι αυτοκράτορες είχαν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος είχε τον καλύτερο «σεφ».

Στις μέρες μας το κινέζικο φαγητό έχει 5 γεύσεις – κλειδιά: τη γλυκιά, την αλμυρή, την ξινή, την πικρή και την πικάντικη. Ως γνωστό, η Κίνα είναι μια τεράστια χώρα και είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο φαγητό ανάλογα με την περιοχή.

Οι τέσσερις κατηγορίες που θα μπορούσε κανείς να διαχωρίσει το κινέζικο φαγητό είναι: το πικάντικο της πόλης Σιτσουάν, το γλυκό του Χονγκ Κονγκ, το αλμυρό της Βόρειας Κίνας και το ξινό της Νότιας Κίνας.

Μπορεί τα παραδοσιακά πιάτα να αλλάζουν ανά περιοχή αλλά η νοοτροπία είναι ίδια παντού. Ακριβώς επειδή οι Κινέζοι δεν τρώνε με μαχαιροπίρουνα, αλλά με chopsticks, δεν μπορούν να κόψουν το φαγητό τους. Έτσι, όλα είναι κομμένα σε μπουκιές και καλά μαγειρεμένα για να είναι μαλακά και να ψήνονται γρήγορα.

Το κινέζικο φαγητό και τα βασικά του στοιχεία

Τα λαχανικά, τα θαλασσινά και το ρύζι είναι τα βασικά στοιχεία του κινέζικου φαγητού. Οι βόρειοι καταναλώνουν νουντλς από αλεύρι σιταριού ενώ οι νότιοι ρύζι ή νουντλς ρυζιού που καταναλώνουν σχεδόν σε κάθε γεύμα. Απαραίτητο καθημερινό συστατικό του κινεζικού φαγητού είναι τα λαχανικά .Κάποια από αυτά δεν είναι καν γνωστά στη Δύση, όπως τα πικρά αγγούρια, οι τεράστιες γλυκοπατάτες, τα pomelo που μοιάζουν με γκρέιπφρουτ και φυσικά το κινέζικο λάχανο.

Είναι γνωστό επίσης ότι όποιος επισκεφτεί την Κίνα σαστίζει με τα «ιδιαίτερα» πιάτα που έχουν. Τα πιάτα αυτά, περιλαμβάνουν έντομα, κρέας σκύλου, σκορπιούς, ποντίκια, αυτιά χοίρου, φίδια, έντερα, βραστό αίμα κ.α….

Το κινέζικο φαγητό είναι πάντα φτιαγμένο με φρέσκα υλικά, που οι Κινέζοι αγοράζουν στις αγορές που είναι πολύ δημοφιλείς και βρίσκονται σε κάθε τετράγωνο.  Γενικότερα τα φαγητά έχουν λίγο λίπος, μαγειρεύονται με λίγο λάδι και σάλτσες χωρίς πολλές θερμίδες και τρώγονται τα πάντα, δεν πετάνε ούτε τα κόκαλα.

Αν επισκεφτείτε την Κίνα, καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί στις παραγγελίες σας και να ρωτάτε πάντα τα υλικά του φαγητού σας γιατί οι ονομασίες των πιάτων είναι παραπλανητικές.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus.

Μαθήματα κινεζικών για όλα τα επίπεδα διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online κινεζικών, καθώς και παιδικά τμήματα κινεζικών.

Στις Σχολές μας θα μάθεις σωστά κινεζικά και παράλληλα θα προετοιμαστείς κατάλληλα προκειμένου να συμμετάσχεις στις εξετάσεις και να πιστοποιήσεις τις γνώσεις σου, αποκτώντας έτσι ένα ισχυρό όπλο για το βιογραφικό σου.

Για τους ενήλικες, υπάρχουν οι εξετάσεις HSK, οι οποίες οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, και περιλαμβάνουν 6 διαφορετικά επίπεδα, από το HSK 1 έως και το HSK 6.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι αντίστοιχες εξετάσεις είναι οι εξετάσεις YCT, οι οποίες περιλαμβάνουν 4 διαφορετικά επίπεδα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, , τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, κινεζικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.