Η λεύκα της Ανατολής

Σχολές Καπάτου Η Λεύκα της Ανατολής

Στις εκβολές του Βοσπόρου υπάρχει ένας  οικισμός η Λεύκα της Ανατολής

Η λεύκα της Ανατολής στα Τουρκικά ονομάζεται Anadolukavağı (= Λεύκα της Ανατολής). Όπως προδίδει το όνομά του, βρίσκεται στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, μια και ο όρος Anadolu στα Τουρκικά, εδώ και αιώνες, σημαίνει Μικρά Ασία. Στα αρχαία και μεσαιωνικά Ελληνικά, η περιοχή αυτή ονομαζόταν «Ιερόν». Η ονομασία αυτή παραπέμπει στην ύπαρξη ενός αρχαίου ελληνικού ναού στην περιοχή αυτή. Πράγματι, στην Αρχαιότητα ορθωνόταν εδώ ο ναός του Διός του Ούριου. Εδώ έκαναν θυσίες οι ναυτικοί πριν ανοιχτούν στην καραβοτσακίστρα Μαύρη Θάλασσα.

Η Λεύκα της Ανατολής φιλοξενούσε κατά τη βυζαντινή περίοδο ένα κάστρο.Βρισκόταν στα βορειοανατολικά του οικισμού, σ’ ένα σημείο που έχει απρόσκοπτη θέα προς τη Μαύρη Θάλασσα. Απομεινάρια του κάστρου, με κάποιες προσθήκες από του Γενουάτες, είναι ορατά μέχρι σήμερα. Η στρατηγική σημασία της περιοχής συνεχίστηκε και κατά την οθωμανική περίοδο. Γι’ αυτό, και στη Λεύκα της Ανατολής, ήταν εγκατεστημένο ένα σημείο ελέγχου για τα καράβια που μπαινόβγαιναν στον Βόσπορο.

Σήμερα, η Λεύκα της Ανατολής είναι ένα όμορφο ψαροχώρι με δυο χιλιάδες περίπου μόνιμους κατοίκους. Διοικητικά υπάγεται στον γειτονικό οικισμό του Beykoz. Από τα αξιοθέατα εντός του οικισμού, ξεχωρίζουν το Τζαμί του Αλί Ρέϊς Πασά του Μυτιληνιού (Midillili Ali Reis Camii) από τον ύστερο 16ο αι. και η Κρήνη της Cevriye Hatun από το έτος 1785.

Η Λεύκα της Ανατολής περιλαμβάνεται στα «must» μιας επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον, διότι εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει ολόφρεσκο ψάρι, με θέα το στόμιο του Βοσπόρου και την απέραντη Μαύρη Θάλασσα. Δεύτερον, διότι το σημείο αυτό είναι ο τελευταίος σταθμός πολλών καραβιών που ξεκινούν από διάφορα λιμάνια στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και πραγματοποιούν δρομολόγια της γραμμής ή ημερήσιες κρουαζιέρες κατά μήκος των ακτών του Βοσπόρου.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.