Το μουσικό όργανο Colascione

Σχολές Καπάτου Το μουσικό όργανο Colascione

Το μουσικό όργανο Colascione ονομάζεται και Calascione στη ναπολιτάνικη διάλεκτο. Θεωρείται δε, ένα από τα πιο εύχρηστα όργανα της παραδοσιακής ναπολιτάνικης μουσικής.

Συγκεκριμένα, το μουσικό όργανο Colascione φέρει χορδές, ο αριθμός των οποίων ποικίλλει. Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος liuto (λαούτο), με πολύ μακρύ μπράτσο. Πράγματι, το μήκος του μπορεί να φτάνει από ένα έως δυο μέτρα περίπου. Επίσης, έχει ένα σώμα που μοιάζει αρκετά με εκείνο του μαντολίνου (mandolino), είναι όμως πιο μικρών διαστάσεων.

Κάνοντας μια αναφορά στην ιστορία της μουσικής, παρατηρούμε ότι το μουσικό όργανο Colascione ήταν πολύ διαδεδομένο τον 15ο-16ο αιώνα. Μάλιστα, εκείνη την εποχή το χρησιμοποιούσαν σαν μπάσο. Τότε, η ονομασία του στα ιταλικά ήταν “tiorba a taccone” και προερχόταν από την αραβική λέξη “tambur”. Εξάλλου, το μήκος του Colascione επέτρεπε την τοποθέτηση 16 ή ακόμη και 24 πλήκτρων. Ο δε ήχος του έβγαινε από τις τρεις χορδές του.

Από τον 18ο αιώνα, ο αριθμός των χορδών αυξήθηκε. Έτσι, είχε πλέον 5 ή 6 χορδές.

Αν και πρόκειται για ένα λαϊκό μουσικό όργανο, κατασκευαζόταν από πολύτιμο ξύλο. Μάλιστα, πολλές φορές ήταν και σκαλιστό. Επίσης, συνήθιζαν να το διακοσμούν με λεπτομέρειες από ελεφαντοστό ή μαργαριτάρι.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τη γνωστή μάσκα του καρναβαλιού Pulcinella, η οποία συχνά παρουσιάζεται να κρατά το μουσικό όργανο Colascione.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.