Το παλιό νόμισμα της Πορτογαλίας

Σχολές Καπάτου Το παλιό νόμισμα της Πορτογαλίας

Το παλιό νόμισμα της Πορτογαλίας ήταν το escudo που, στην πορτογαλική γλώσσα, σημαίνει ασπίδα. Στον ενικό αριθμό λεγόταν escudo και στον πληθυντικό, escudos.

Σύμφωνα με την ιστορία της νομισματολογίας, το παλιό νόμισμα της Πορτογαλίας κυκλοφορούσε και εκτός συνόρων. Πράγματι, ήταν το μέσο οικονομικών συναλλαγών, κυρίως σε χώρες που ήταν πρώην πορτογαλικές αποικίες, όπως στη νότια Αμερική. Επίσης, στην Ασία καθώς και στην Αφρική. Κοινώς, το σύμβολό του ήταν το γράμμα S με 2 κάθετες γραμμές ( ).

Βασικά, άρχισε να χρησιμοποιείται στη χώρα, μετά την επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1910, που κατήργησε τη μοναρχία. Όμως, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της χώρας, το escudo χρειάστηκε να υποτιμηθεί 2 φορές. Συγκεκριμένα, το 1910 και το 1920.

Όμως, το 1928,  κατάφερε να σταθεροποιηθεί. Μάλιστα, δημιουργήθηκε ισοτιμία με τη βρετανική λίρα, μετά δε, τη δεκαετία του 1950 και με το αμερικανικό δολάριο. Τελικά, το 1992, το escudo προσχώρησε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, μετά από διπλή υποτίμηση.

Το παλιό νόμισμα της Πορτογαλίας κυκλοφορούσε σε χαρτονομίσματα αλλά και σε κέρματα. Η αξία ενός escudo ισοδυναμούσε με 100 centavos, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με τα λεπτά. Τα escudos κυκλοφορούσαν σε κέρματα των 1, 5, 10, 20, 50, 100 και 200. Τα δε  χαρτονομίσματα κυκλοφορούσαν σε 500, 1.000, 2.000, 5.000 και 10.000 escudos.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιήθηκε έως και το Δεκέμβριο του 1998. Πράγματι, από την 1η Ιανουαρίου του 1999, το πορτογαλικό κράτος έβαλε σε ισχύ το ευρώ. Έτσι, άρχισε σιγά-σιγά να αποσύρεται το μέχρι τότε escudo.

Τέλος, η επίσημη αντικατάστασή του έγινε στις 28 Φεβρουαρίου του 2002.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.