Το γένος των ουσιαστικών

Σχολές Καπάτου Το γένος των ουσιαστικών

Το γένος των ουσιαστικών στα ρωσικά

Το γένος των ουσιαστικών στα ρωσικά είναι παρόμοιο με τα ελληνικά. Πράγματι, υπάρχουν ουσιαστικά αρσενικού, θηλυκού και ουδέτερου γένους. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα ουσιαστικά δηλώνουν πρόσωπα, ζώα, πράγματα, έννοιες, γεγονότα, καταστάσεις και ιδιότητες.

Για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε το γένος των ουσιαστικών στα ρωσικά, χρειάζεται να προσέξουμε το τελευταίο γράμμα της λέξης. Συγκεκριμένα, εάν το ουσιαστικό τελειώνει σε σύμφωνο ή σε л, είναι αρσενικού γένους. Π.χ. стол (τραπέζι). Εάν όμως το τελευταίο γράμμα είναι a ή Я, το ουσιαστικό είναι γένους θηλυκού, όπως π.χ. η λέξη τσάντα που στα ρωσικά είναι сумка. Εξάλλου, εάν το τελευταίο γράμμα είναι ο ή e, τότε το ουσιαστικό είναι ουδέτερο. Π.χ. окно (παράθυρο), солнце (ήλιος).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου το τελευταίο γράμμα των ουσιαστικών είναι το b. Τότε, πρόκειται για ουσιαστικά που μπορεί να είναι αρσενικού ή θηλυκού γένους. Π.χ. η λέξη νύχτα είναι θηλυκού γένους (ночь) και η λέξη νύχι (гвоздь) που είναι αρσενικού γένους.

Το γένος των ουσιαστικών στα ρωσικά και οι εξαιρέσεις

Υπάρχουν πέντε σημαντικές εξαιρέσεις στους παραπάνω κανόνες, που αξίζει να επισημάνουμε:

  • Η λέξη μπαμπάς είναι αρσενικού γένους, άσχετα εάν καταλήγει σε a (папа)
  • Οι λέξεις θείος (дядя), παππούς (Дедушка) και άνδρας (мужчина) είναι επίσης αρσενικού γένους.
  • Η λέξη (кофе)

Είναι όμως σημαντικό να καταλάβουμε ότι, στα ρωσικά, είναι οι πτώσεις που καθορίζουν τη σημασία μίας λέξης που υπάρχει σε μια συγκεκριμένη φράση.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.