Το τουρκικό εμβατήριο

Σχολές Καπάτου Το τουρκικό εμβατήριο

Το τουρκικό εμβατήριο ένα μουσικό συναπάντημα Δύσης και Ανατολής

Το τουρκικό εμβατήριο είναι μια μελωδία παγκόσμιας εμβέλειας. Τη συνέθεσε ο Mozart εμπνεόμενος από τη στρατιωτική μουσική των Οθωμανών. Και ποιος δεν έχει ακούσει αυτή την υπέροχη, παιχνιδιάρικη μελωδία, σε μια από τις αναρίθμητες διασκευές της;

Οι ρίζες της έμπνευσης του Mozart οδηγούν στην «Mehterhane», που ήταν το όνομα της μπάντας, υπό την άμεση εποπτεία του παλατιού, την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν, με άλλα λόγια, η αυτοκρατορική ορχήστρα των Οθωμανών.

Στην «Mehterhane» υπήρχαν έως και τριακόσιοι μουσικοί. Τα κυριότερα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν ήταν το νταούλι (davul και nakkare), ο ζουρνάς (zurna), τα ζίλια (zil), η σάλπιγγα (boru) και ένα είδος μεγάλου νταουλιού (kös). Η καταγωγή αυτής της ορχήστρας οδηγεί στο σελτσουκικό κράτος και, κατ’ επέκταση, στην περσική αυλή. Απ’ όπου και έλκουν την καταγωγή τους τα περισσότερα στοιχεία στη δομή του οθωμανικού παλατιού.

Το τουρκικό εμβατήριο και η «Mehterhane»

Η «Mehterhane» ήταν επιφορτισμένη με αρκετά καθήκοντα. Εν καιρώ ειρήνης, ανάγγελλε τις ώρες των γευμάτων, τις ώρες για προσευχή κ.λπ. Ήταν, δε, αναπόσπαστο τμήμα των τελετών που διοργανώνονταν με διάφορες αφορμές. Εν καιρώ πολέμου, συνόδευε τον επικεφαλής της εκστρατείας και με εμβατήρια εμψύχωνε τους στρατιώτες. Παρόμοιες μπάντες υπήρχαν εκείνη την εποχή σε όλες τις αυτοκρατορικές αυλές ανά την Ευρώπη.

Η μουσική της «Mehterhane» στα πεδία των μαχών ήταν η πηγή έμπνευσης για τον πολυτάλαντο Wolfgang Amadeus Mozart. Η επίσημη ονομασία αυτής της μελωδίας είναι «Σονάτα για Πιάνο αρ. 11 από το έτος  1778». Η σονάτα αυτή τελειώνει με το «Rondo Alla Turca», το περίφημο «τουρκικό εμβατήριο», όπως έγινε γνωστό. Στα γερμανικά λέγεται «Türkischer Marsch», στα τουρκικά λέγεται «Türk Marşı».

Πολλοί συγχέουν το τουρκικό εμβατήριο του Mozart με τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας. Ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας (İstiklal Marşı = Εμβατήριο της Ανεξαρτησίας) είναι αρκετά μεταγενέστερος. Οι στίχοι του γράφτηκαν το 1921 από τον Mehmet Akif Ersoy και η μουσική του από τον Osman Zeki Üngör.

Στα τμήματα τουρκικής γλώσσας γίνονται εκτενείς αναφορές στις πολιτισμικές καταβολές όλων εκείνων των στοιχείων που απαρτίζουν την καθημερινότητα στη σύγχρονη Τουρκία.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=quxTnEEETbo

https://www.youtube.com/watch?v=Y75Km7dlt94

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.