Folar pão da Páscoa

Σχολές Καπάτου Folar pão da Páscoa

Το πορτογαλικό πασχαλινό γλυκό Folar pão da Páscoa

Το γλυκό folar pão da Páscoa σημαίνει το ψωμί του Πάσχα στην πορτογαλική γλώσσα. Είναι γνωστό ότι όποια χώρα και να επισκεφθεί κανείς, θα συναντήσει και τις ανάλογες, χαρακτηριστικές παραδόσεις. Φυσικά, το γεγονός αυτό αφορά σε όλες τις χώρες, όπως και στην Πορτογαλία. Ο σπουδαστής που παρακολουθεί μαθήματα πορτογαλικών, εμβαθύνει, παράλληλα, στα ήθη και στα έθιμα του τόπου.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα αναφερθούμε σε μια λαϊκή παράδοση της Πορτογαλίας. Το γλυκό folar pão da Páscoa, αρχικά, είχε την ονομασία «folore». Όμως, με το πέρασμα του χρόνου επικράτησε η ονομασία «folor».

Βασικά, το folar pão da Páscoa αποτελεί ένα σύμβολο φιλίας και ομόνοιας. Τα βασικά συστατικά του είναι αλεύρι, σιτάρι, αυγό, νερό κι αλάτι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ανάλογα με την περιοχή, παρασκευάζεται με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, στην πορτογαλική πρωτεύουσα Λισσαβόνα, είναι ένα γλυκό με ξηρούς καρπούς. Αντιθέτως, στη βόρεια Πορτογαλία είναι αλμυρό. Τέλος, στην περιοχή Algarve του δίνουν σχήμα τριαντάφυλλου.

Η δημιουργία του folar pão da Páscoa κι η ιστορία του

Σε ένα μικρό χωριό της Πορτογαλίας, ζούσε ένα κοριτσάκι που λεγόταν Marianna. Η μεγαλύτερή της επιθυμία ήταν να παντρευτεί νωρίς. Μια ημέρα λοιπόν, κατά την περίοδο του Πάσχα, παρουσιάστηκαν μπροστά της δυο νέοι. Συγκεκριμένα, ένας ευγενής πλούσιος, ο Fidalgo και ένας φτωχός χωρικός, ο Amaro.

Η Marianna βρέθηκε σε δίλημμα. Έτσι, προκειμένου να πάρει μια απόφαση, ζήτησε τη βοήθεια της Αγίας Αικατερίνης. Ενώ λοιπόν προσευχόταν, παρουσιάστηκε μπροστά της ο Amaro και της ζήτησε να έχει μια απάντηση μέχρι την Κυριακή των Βαΐων. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε και ο Fidalgo, ο οποίος της ζήτησε ακριβώς το ίδιο. Όμως, την Κυριακή των Βαΐων, μια γειτόνισσα την ειδοποίησε ότι οι δυο αντίζηλοι μονομαχούν για εκείνη. Η Marianna, βλέποντας τη μονομαχία, επέλεξε τον Amaro.

Την παραμονή του Πάσχα, φοβούμενη την εκδίκηση του Fidalgo, προσευχήθηκε στην Αγία Αικατερίνη και της προσέφερε λουλούδια. Όταν επέστρεψε στο σπίτι της, πάνω στο τραπέζι βρήκε ένα γλυκό που είχε στη ζύμη του αυγά. Μάλιστα, ταυτόχρονα, οι δυο νέοι παρέλαβαν το ίδιο γλυκό. Έτσι, η Marianna κατάλαβε ότι το φρόντισε η Αγία Αικατερίνη.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=6SoYzPh8V4Y

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.