Το Κιόσκι της Πομπής

Σχολές Καπάτου Το Κιόσκι της Πομπής

Το Κιόσκι της Πομπής στην Τουρκία

Το Κιόσκι της Πομπής στην Τουρκία είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο. Κατηφορίζοντας από την Αγιά Σοφιά προς την Αιγυπτιακή Αγορά (Mısır Çarşısı), μετά από λίγο, ξεπροβάλλουν τα τείχη που περικλείουν το Παλάτι Τοπκαπί (Topkapı Sarayı). Στην πρώτη στροφή του δρόμου, ορθώνεται ένας πολυγωνικός, σχεδόν στρογγυλός πύργος ως προέκταση των τειχών. Πρόκειται για το Κιόσκι της Πομπής (Alay Köşkü) το οποίο αρχικά, τον 16ο αιώνα, ήταν φτιαγμένο από ξύλο.

Το Κιόσκι της Πομπής είναι ένα πέτρινο κτήριο, το οποίο ανάγεται στον πρώιμο 19ο αιώνα. Στην ουσία, εδώ καταλήγει το περίφημο πάρκο Gülhane, ο κήπος δηλαδή του Παλατιού Τοπκαπί. Από την εσωτερική πλευρά των τειχών, ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί στα δωμάτια του κτηρίου. Ενώ από την εξωτερική πλευρά των τειχών, το κιόσκι είναι απροσπέλαστο.

Το διώροφο αυτό κτήριο χρησίμευε ως χώρος ανάπαυσης, μετά από μια βόλτα στον μεγάλο κήπο του παλατιού. Ήταν όμως κι ένα κρυφό παρατηρητήριο του εκάστοτε σουλτάνου, για την παρακολούθηση της ζωής έξω από το «χρυσό κλουβί». Ταυτόχρονα, ήταν κι ένα περίοπτο, και καθόλα φανερό, σημείο επιθεώρησης των παρελάσεων που λάμβαναν χώρα την εποχή εκείνη στην Κωνσταντινούπολη.

Το Κιόσκι της Πομπής κι η ιστορία του

Ο σουλτάνος Μουράτ 4ος (περίοδος βασιλείας: 1623-1640) παρακολούθησε από το Κιόσκι της Πομπής την παρέλαση όλων των συντεχνιών, που διοργανώθηκε μετά από μια πετυχημένη εκστρατεία κατά των Περσών το 1638. Η σειρά με την οποία παρέλασαν οι διάφορες ομάδες συνδεόταν, όχι με τη σημασία τους στην οικονομική ζωή της Κωνσταντινούπολης, αλλά με τη συμβολή τους στην πετυχημένη διεξαγωγή της εκστρατείας.

Ο ονομαστός και πολυγραφότατος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεπή απαριθμεί πάνω από χίλιες επαγγελματικές συντεχνίες παραθέτοντας μάλιστα και το όνομα του επικεφαλής της καθεμιάς. Η γκάμα των συντεχνιών, με αρκετές λεπτομέρειες για πολλές από αυτές, περιλάμβανε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Κωνσταντινούπολης του 17ου αιώνα.

Η παρέλαση αυτή, σίγουρα, δεν ήταν η μοναδική που επιθεωρήθηκε από ένα σουλτάνο στο πέρασμα των αιώνων. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία, λόγω της λεπτομερούς περιγραφής της από τον Εβλιγιά Τσελεπή, αν και, μάλλον, υπάρχει και μια ισχυρή δόση «αλατοπίπερου» από τον συγγραφέα.

Από το 1938, το Κιόσκι της Πομπής υπάγεται στη Διεύθυνση του Μουσείου του Τοπκαπί (Topkapı Sarayı Müdürlüğü). Επίσης, από το 2011, στεγάζει μια μικρή βιβλιοθήκη.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=mkcFdvqFhys

https://www.youtube.com/watch?v=Ggo7p21cs0I

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.