Το παραδοσιακό πιάτο tempura

Σχολές Καπάτου Το παραδοσιακό πιάτο tempura

Το παραδοσιακό πιάτο tempura της Πορτογαλίας

Το παραδοσιακό πιάτο tempura της Πορτογαλίας θα μας απασχολήσει στο σημερινό μας άρθρο. Στα μαθήματα πορτογαλικών, εκτός από τη διδασκαλία της γλώσσας, αναφερόμαστε, επίσης, και στη γαστρονομία της χώρας.

Βασικά, πολλοί γνωρίζουν το γιαπωνέζικο αυτό πιάτο, όμως λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν ότι έχει τις ρίζες του στην Πορτογαλία.

Το παραδοσιακό πιάτο tempura έχει ως κύρια συστατικά, διάφορα λαχανικά, ψάρι ή και ποικιλία οστρακοειδών, όπως είναι οι καραβίδες. Τα υλικά αυτά, εκτός των λαχανικών, αφού περαστούν μέσα σε αλεύρι, αραιωμένο με λίγο νερό, τηγανίζονται σε ελαφρύ λάδι, ώστε να είναι τραγανά.

Η παράδοση αναφέρει ότι το παραδοσιακό πιάτο tempura εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα. Ήταν τότε που άρχισαν οι πρώτες επαφές μεταξύ Ιαπώνων και Πορτογάλων ναυτικών, καθώς επίσης και χριστιανών ιεροκηρύκων που ταξίδευαν στην Ιαπωνία για να διαδώσουν τη χριστιανική θρησκεία. Συγκεκριμένα, οι τελευταίοι, στην αρχή κάθε εποχής του χρόνου, νήστευαν σε καθορισμένες ημέρες, όπως Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο.

Αυτές οι 4 χρονικές περίοδοι ονομαζόταν quattro tempora. Μάλιστα, κάθε μια περίοδος είχε και το δικό της ξεχωριστό σύμβολο. Για παράδειγμα, ο χειμώνας είχε σαν σύμβολο την ελιά, η άνοιξη τα λουλούδια, το καλοκαίρι τα στάχυα και το φθινόπωρο τα τσαμπιά από τα σταφύλια.

Το παραδοσιακό πιάτο tempura έχει τη δική του ιστορία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι οι Ιησουίτες ιεροκήρυκες αυτοί που διέδωσαν το παραδοσιακό πιάτο tempura στη μακρινή Ιαπωνία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ονομασία «tempura» προέρχεται από τη λατινική λέξη tempus – temporis. Και πιο συγκεκριμένα, από την έκφραση «ad tempora quadragesimae», που σημαίνει την περίοδο της Πεντηκοστής.

Εξάλλου, υπάρχει και άλλη μια εκδοχή σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του πάτου. Πράγματι, υποστηρίζεται ότι προέρχεται από τη λέξη «tempero», που στα πορτογαλικά σημαίνει μπαχαρικό.

Όπως και να έχει, αξίζει τον κόπο να γευθείτε το πιάτο αυτό σε κάποιο γιαπωνέζικο εστιατόριο, μετά τη λήξη της καραντίνας.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=SLYdbRaRsWw

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.