Αμετάφραστες σουηδικές λέξεις

Σχολές Καπάτου Αμετάφραστες σουηδικές λέξεις

Αμετάφραστες σουηδικές λέξεις και έννοιά τους

Οι αμετάφραστες σουηδικές λέξεις είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο. Ο μαθητής ο οποίος παρακολουθεί μαθήματα σουηδικών, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με λέξεις που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη γλώσσα και κουλτούρα. Πράγματι, υπάρχουν αμετάφραστες σουηδικές λέξεις, προσαρμοσμένες στη σουηδική πραγματικότητα και καθημερινότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιστοιχούν σε λέξεις άλλων γλωσσών και κατά συνέπεια, ότι δεν μπορούν να μεταφραστούν μονολεκτικά.

Κάποιες από αυτές τις αμετάφραστες σουηδικές λέξεις είναι και οι παρακάτω.

  • Fika, δηλώνει την παύση που κάνει κάποιος για να απολαύσει τον καφέ του.
  • Tretår, το να γεμίζει κανείς τρεις φορές την κούπα του καφέ.
  • Gökotta, το να ξυπνά κανείς με την αυγή, για να ακούσει το πρώτο κελάηδημα των πουλιών.

Στις αμετάφραστες σουηδικές λέξεις και η λέξη «mångata»

Επίσης, στις αμετάφραστες σουηδικές λέξεις συγκαταλέγεται και η λέξη mångata. Θα προσπαθήσουμε, στο παρόν άρθρο, να αναλύσουμε αυτήν την τελευταία  λέξη και να αποδώσουμε τη σημασία της.

Η λέξη mångata δηλώνει την αντανάκλαση του φεγγαριού σε μια επιφάνεια νερού, παρόμοια με ένα δρόμο. Πρόκειται για μια σύνθετη λέξη, με το χαρακτηριστικό μικρό κύκλο πάνω από το a (å). Στη σουηδική γλώσσα, αυτός ο ήχος προφέρεται σαν ένα κλειστό «ο». Αντιθέτως, στα δανέζικα και στα νορβηγικά, αυτόν τον ήχο, τον ακούμε ως ένα «ο» ανοιχτό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα 2 μέρη που απαρτίζουν τη λέξη mångata, τα συναντούμε και σε άλλες γλώσσες. Συγκεκριμένα, το πρώτο συνθετικό είναι «måne» στα σουηδικά, «der mond» στα γερμανικά, «moon» στα αγγλικά. Βέβαια, απαντάται και στις τρεις αυτές γλώσσες, πάντα με την ίδια έννοια, «το φεγγάρι».

Τέλος. όσον αφορά στο δεύτερο συνθετικό, στα σουηδικά «gata», το συναντούμε ως «gasse» στα γερμανικά, όπου σημαίνει σοκάκι. Επίσης, υπάρχει και ως «gate» στα αγγλικά και σημαίνει «κάγκελο».

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.