H grammatica valenziale

Σχολές Καπάτου H grammatica valenziale

H grammatica valenziale κι ο ορισμός της

H grammatica valenziale είναι ένα φαινόμενο της ιταλικής γραμματικής. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε αυτό το γραμματικό φαινόμενο. Αναφέρουμε, λοιπόν, τον ορισμό της. Πιο συγκεκριμένα, στο κέντρο της φράσης βρίσκεται το ρήμα και δίπλα του έχουν προστεθεί άλλα στοιχεία, τα οποία είναι αναγκαία. Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνουν τη σημασία του ίδιου του ρήματος.

Η καθοριστική αυτή ιδιότητα του ρήματος, η οποία δηλώνει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο να συντονίζει τα βασικά στοιχεία ολόκληρης της φράσης, ονομάζεται στα ιταλικά valenza, δηλαδή σθένος, αξία, ικανότητα. Έτσι, από τον όρο αυτό, δόθηκε και η ονομασία στη grammatica valenziale.

H grammatica valenziale με παραδείγματα

Για να γίνει πιο κατανοητή η grammatica valenziale, αξίζει τον κόπο να δώσουμε ένα παράδειγμα:

Υποκείμενο – ρήμα – στοιχεία – πρόθεση η οποία εισάγει τα έμμεσα αντικείμενα

Εάν κάποιος αθροίσει το υποκείμενο και τον αριθμό των άλλων στοιχείων, τα οποία είναι παρόντα στη φράση, έχει την αξία του ρήματος.

Δίνουμε μερικά παραδείγματα τα οποία ξεκινούν πάντα και στηρίζονται στο ρήμα:

Π.χ.:  Nevica (χιονίζει)

          Maria dorme (Η Μαρία κοιμάται)

La mamma lava i piatti (Η μαμά πλένει τα πιάτα)

Antonio dedica una canzone a Mariangela (Ο Antonio αφιερώνει ένα τραγούδι στη Mariangela)

Lo studente traduce la poesia dall’ italiano in spagnolo (Ο μαθητής μεταφράζει το ποίημα από τα ιταλικά στα            ισπανικά)

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ένα παράδειγμα:

Maria compra il pane (Η Μαρία αγοράζει ψωμί)

Όμως, στην παραπάνω φράση μπορούν να προστεθούν κι άλλα στοιχεία:

Maria compra ogni mattina il pane fresco (Η Μαρία αγοράζει κάθε μέρα φρέσκο ψωμί)

Η grammatica valenziale είναι ένα σχετικό μοντέλο που εξηγεί τη δομή της φράσης, έτσι όπως έχει σχηματιστεί στο μυαλό μας, από την παιδική μας ακόμα ηλικία, η γραμματική της γλώσσας μας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε τη Grammatica della lingua italiana In pratica, των εκδόσεων Primus.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.