Η ρωσική λέξη «немец»

Σχολές Καπάτου Η ρωσική λέξη немец

Η ρωσική λέξη немец σημαίνει Γερμανός

Η ρωσική λέξη «немец» είναι ο τίτλος του σημερινού μας άρθρου, που αφορά στα μαθήματα ρωσικών. Όταν αρχίζουμε να μαθαίνουμε τις ονομασίες των εθνικοτήτων στα ρωσικά, εξηγούμε ότι όλες οι εθνικότητες έχουν την ιδία ρίζα με την χώρα. Για παράδειγμα, Испания (Ισπανία) – испанец (Ισπανός), Греция (Ελλάδα) – грек (Έλληνας), κτλ. Παρατηρούμε όμως, ότι ξεχωρίζει η ονομασία «Γερμανός».

Η ρωσική λέξη «немец» κι η ερμηνεία της

Γιατί στα ρωσικά ο Γερμανός ονομάζεται немец;

Βασικά, στα ρωσικά, η ρωσική λέξη «немец» δεν αποδίδεται με την ονομασία «германец». Όπως, δηλαδή φαίνεται να είναι λογικό, αφού η ονομασία της χώρας είναι «Германия», δηλαδή Γερμανία. Γιατί άραγε εμφανίζεται αυτή η εξαίρεση;

Υπάρχει ένας αστικός μύθος αρκετά ρομαντικός, που δίνει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Όταν ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος ο Μέγας έχτιζε την Αγία Πετρούπολη, έφερε πολλούς μηχανικούς και εργάτες από την Γερμανία. Ήδη από τότε, οι Γερμανοί φημίζονταν για την μεθοδικότητα και τον επαγγελματισμό τους.

Εξάλλου, ο Μέγας Πέτρος λάτρευε τη Γερμανία και την Ολλανδία. Επίσης, ήθελε η Αγία Πετρούπολη να γίνει μια όμορφη και δυναμική ευρωπαϊκή πόλη. Έτσι, οι Γερμανοί της Αγίας Πετρούπολης, ως συντηρητικός και πολλές φορές εσωστρεφής λαός, ζούσαν σε συγκεκριμένες περιοχές. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι τηρούσαν τις παραδόσεις τους και δεν μιλούσαν ρωσικά. Έτσι, λοιπόν, οι Ρώσοι τους ονόμασαν «немцы», δηλαδή «μουγκοί», αφού το επίθετο «немой» στα ρωσικά σημαίνει μουγκός.

Βεβαία οι μελετητές της ρωσικής γλώσσας διαφωνούν με αυτόν τον μύθο. Συγκεκριμένα, βασίζονται σε μια αρχαία λέξη *němъ  που αποδίδει τη σημασία. Πράγματι, αυτή η λέξη σήμαινε «μουγκός και ανίκανος να επικοινωνεί σε μια κατανοητή γλώσσα». Με αυτόν τον τρόπο, οι Ρώσοι περιέγραφαν γενικά τους ξένους. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτήν τη ρίζα, τη συναντάμε και σε άλλες σλαβικές γλώσσες, όπως τη βουλγαρική και την ουκρανική.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.