Το τέμενος Nuruosmaniye

Σχολές Καπάτου Το τέμενος Nuruosmaniye

Το τέμενος Nuruosmaniye κι η Οθωμανική Αυτοκρατορία

Το τέμενος Nuruosmaniye είναι ο τίτλος του σημερινού μας άρθρου που αφορά τον πολιτισμό της Τουρκίας. Ο 18ος αιώνας χαρακτηρίστηκε από μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης του οθωμανικού κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε σταδιακά η εισαγωγή προτύπων από τη δυτική Ευρώπη. Αρχικά, αυτός ο εκδυτικισμός περιορίστηκε στην εισαγωγή της τυπογραφίας και προτύπων στην τέχνη. Στον βαθμό, φυσικά, που τα πρότυπα αυτά δεν αντέβαιναν στο Κοράνι.

Το τέμενος Nuruosmaniye χτίστηκε στον δεύτερο από τους επτά λόφους της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται στα δυτικά της περίφημης Κλειστής Αγοράς, του Kapalı Çarşı, όπως ονομάζεται στα τουρκικά. Η επιλογή του χώρου στα μέσα του 18ου αιώνα δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Πράγματι τότε, σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων περιμετρικά του τζαμιού, χτυπούσε η καρδιά του εμπορικού κόσμου της οθωμανικής Κωνσταντινούπολης. Σήμερα όμως, είναι κάπως «κρυμμένο». Διότι, μεταξύ της κύριας οδικής αρτηρίας (Divan Yolu Caddesi) και του τζαμιού παρεμβάλλονται άλλα κτήρια.

Το τέμενος Nuruosmaniye κι η αρχιτεκτονική του

Οι αρχιτέκτονες του τεμένους Nuruosmaniye ήταν ο Mustafa Ağa και ο ελληνικής καταγωγής Συμεών Καλφάς. Ολοκληρώθηκε το 1755, μετά από 7 χρόνια εργασιών, όταν ήταν σουλτάνος ο Οσμάν Γ΄ στον οποίο οφείλει και την ονομασία του. Πράγματι, το τέμενος Nuruosmaniye με τα 174 του παράθυρα είναι ιδιαίτερα φωτεινό. Το πρώτο συνθετικό, η αραβικής προέλευσης λέξη nur, σημαίνει «θεϊκό φως». Nuruosmaniye θα πει, λοιπόν, «Φως του Οσμάν».

Το τέμενος Nuruosmaniye ήταν το πρώτο τζαμί στην οθωμανική επικράτεια που έφερε στοιχεία του ιταλικού μπαρόκ. Το οξύμωρο της υπόθεσης έγκειται στο ότι τα στοιχεία αυτά της τέχνης εισήχθησαν στην οθωμανική επικράτεια σε μια εποχή, που στην Ευρώπη είχαν αρχίσει να σβήνουν. Από την σκοπιά της εξέλιξης της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, το τέμενος Nuruosmaniye ήταν το «αυγό του φιδιού». Καθώς τις επόμενες δεκαετίες κτίστηκαν πολλά τζαμιά και δημόσια κτήρια στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έφεραν στοιχεία μπαρόκ.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=V4eYpEGlDW4

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.