Ο κόλπος Vizcaya

O κόλπος Vizcaya

Ο κόλπος Vizcaya, Ισπανία

Ο κόλπος Vizcaya, όπως ονομάζεται στα ισπανικά (Bizkaia στην επίσημη γλώσσα των Βάσκων) βρίσκεται στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, μεταξύ Βρετάνης και Γαλικίας, στην Ισπανία. Οι ισπανικές ακτές είναι ψηλές και βραχώδεις, ενώ η θάλασσα είναι ιδιαίτερα άγρια κυρίως τους χειμωνιάτικους μήνες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κόλπος Vizcaya αποκαλούνταν «κοιλάδα των νεκρών» γιατί στα νερά του είχαν βυθιστεί περίπου 70 γερμανικά υποβρύχια. Ο κόλπος Vizcaya καλύπτει μια έκταση περίπου 223.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το μεγαλύτερο βάθος του να φτάνει τα 4.735 μέτρα. Προέρχεται από τον τεκτονικό διαχωρισμό της ιβηρικής πλάκας από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή. Έτσι, ο πυθμένας του αποτελείται κυρίως από πετρώματα όπως ο βασάλτης. Στα νερά του φιλοξενεί το νησί Geztelugeyt. Επίσης, στον κόλπο αυτό χύνονται πολλά ποτάμια της Ισπανίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: Bidassoa, Urumea, Oria, Saja κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον κόλπο Vizcaya διατρέχουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία του τα κύματα, που σχηματίζονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, να φτάνουν σε ύψος τα 6-8 μέτρα. Έτσι προωθείται και το άθλημα του surfing.

Μεταφορές και αλιεία

Ο κόλπος Vizcaya διευκολύνει τις μεταφορές. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δυο γραμμές μεταξύ Ισπανίας και Αγγλίας: Σανταντέρ-Πλύμουθ και Μπιλμπάο-Πόρτσμουθ. Επίσης, υπάρχει γραμμή μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας: Gijon-Montoir de Bretagne. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σημαντικοί αλιευτικοί πόροι του κόλπου ευνόησαν την αλιεία. Όμως, η υπερεκμετάλλευση, η λαθροθηρία και η ρύπανση είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον είδη υπό εξαφάνιση. Παρόλ’ αυτά, ο κόλπος Vizcaya παραμένει ένα από τα σημαντικότερα μέρη για την παρατήρηση των θαλάσσιων θηλαστικών.

 

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.