Λεκτικά λάθη στην TV

Λεκτικά λάθη στην ΤV

Στο σημερινό μας άρθρο, θα αναφερθούμε στην ιταλική γλώσσα και θα σχολιάσουμε τα λεκτικά λάθη στην TV (errori in TV). L’errore (το λάθος), gli errori (τα λάθη) και το αντίστοιχο ρήμα είναι errare = περιπλανιέμαι, πέφτω σε λάθος.

Στα προγράμματα της ιταλικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης RAI, καθώς και στα ιδιωτικά κανάλια, διαπιστώνονται πολλές φορές λεκτικά λάθη στην TV. Αυτό οφείλεται στο ότι οι παρουσιαστές και οι συμμετέχοντες πιέζονται χρονικά για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Έτσι, πολλές φορές στη ροή του λόγου, χρησιμοποιούν λάθος εκφράσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε μία από αυτές τις άστοχες εκφράσεις, η οποία ακούστηκε να βγαίνει από τα χείλη διάσημου παρουσιαστή, σχετικά με τα περιττά κιλά του. Συγκεκριμένα, ανέφερε “sono stato corposo”. Πιθανώς, ο παρουσιαστής να ήθελε να χρησιμοποιήσει τη λέξη corpulento, η οποία είναι κοσμητικό επίθετο. Η σημασία του επιθέτου corpulento είναι σωματώδης, εύσωμος. Π.χ. un uomo corpulento = ένας άνθρωπος με κοιλιά. Συνώνυμά του είναι τα ακόλουθα : imponente, grosso, corpacciuto, massiccia, obeso. Όσον αφορά στο επίθετο corposo, σημαίνει γεμάτος περιεχόμενο. Π.χ. vino corposo = κρασί με πυκνότητα. Συνώνυμά του είναι τα εξής : consistente, sostanzioso.

Λάθη στην TV στη χρήση της υποτακτικής

Αρκετά συχνά ακούγονται και λάθη στην TV, που έχουν να κάνουν με τη χρήση της υποτακτικής (congiuntivo). Πρόσφατα, αναφορικά με τη χρήση της μάσκας (mascherina), ακούστηκε να λέγεται “affinché non respirano le cariche batteriche”. Πολλές φορές γίνονται παραχωρήσεις στη χρήση της υποτακτικής και χρησιμοποιείται στη θέση της η οριστική. Όμως, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, πρόκειται για μια τελική πρόταση με τον τελικό σύνδεσμο affinché, ο οποίος δηλώνει σκοπό (scopo), ευχή (augurio), προσμονή (attesa). Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται η χρήση της υποτακτικής, γιατί διαφορετικά, δεν βγαίνει νόημα. Έτσι λοιπόν, η σωστή απόδοση είναι affinché non respirino le cariche batteriche. Δηλαδή, για να μην αναπνέουν βακτηριακά φορτία.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.