Κεμπάπ. Ένα πιάτο με χίλια πρόσωπα

Κεμπάπ. Ένα πιάτο με χίλια πρόσωπα

Κεμπάπ. Ένα πιάτο με χίλια πρόσωπα

Τα κεμπάπ, ένα πιάτο με χίλια πρόσωπα, είναι αναπόσπαστο της τουρκικής κουζίνας. Έλκει την καταγωγή του από τον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Η λέξη είναι αραβική και σημαίνει ‘τηγανισμένο κρέας’. Οι διάφοροι τρόποι γραφής του κεμπάπ παραπέμπουν στη χώρα από την οποία έχει εισαχθεί στον εκάστοτε πολιτισμό: στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες αναγράφεται ως “kebab” που παραπέμπει σε κάποια αραβόφωνη χώρα. Στις χώρες που πέρασε ως “kebap” δηλώνει ότι προήλθε από τα (οθωμανικά) τουρκικά. Στην τουρκική κουζίνα, υπάρχουν αναρίθμητες παραλλαγές. Γιατί λέγεται κεμπάπ, ένα πιάτο με χίλια πρόσωπα: μπορεί να είναι κομμάτια κρέας περασμένα στη σούβλα. Μπορεί όμως να είναι και οποιοδήποτε είδος μπιφτεκιού επίσης περασμένου στη σούβλα ή ψημένου στα κάρβουνα. Το κεμπάπ Αδάνων (Adana Kebap) είναι ένα πικάντικο έως καυτερό μπιφτέκι στα κάρβουνα, που συνοδεύεται από πλιγούρι και σαλάτα. Το Κεμπάπ Ούρφας (Urfa Kebap) είναι το ίδιο στη διαδικασία παρασκευής και σερβιρίσματος, μόνο που έχει ελάχιστο ή καθόλου κόκκινο πιπέρι.

Άλλες μορφές του κεμπάπ

Πιο σύνθετες μορφές κεμπάπ, είναι το Ισκεντέρ Κεμπάπ, με καταγωγή από την Προύσα, τη βάση του οποίου συνιστά το ντονέρ. Για το πολύ γνωστό στην Ελλάδα ‘Γιαουρτλού Κεμπάπ’ (Yoğurtlu Kebap) δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, μια και είναι καθιερωμένο έδεσμα και της ελληνικής κουζίνας εδώ και έναν αιώνα περίπου. Όσον αφορά δε στο Beyti Kebap, στο άκουσμά του και μόνο, ο ουρανίσκος ετοιμάζεται για γιορτή: το μπιφτέκι στα κάρβουνα τυλίγεται σε λεπτό φύλλο (dürüm) και ψήνεται για μερικά λεπτά στο φούρνο έως ότου ροδίσει. Στο σερβίρισμα, περιχύνεται με κόκκινη σάλτσα και στο κέντρο του πιάτου έχει τοποθετηθεί δροσιστικό γιαούρτι. Οι χίλιες και μια παραλλαγές του κεμπάπ συνιστούν και χίλιες και μια νύχτες γευστικής απόλαυσης. Πράγματι, υπάρχουν ένα σωρό άλλες τοπικές, εθνικές ή διεθνείς παραλλαγές του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.