Ο MACCARONARO

Ο Maccaronaro της Napoli

Ανάμεσα στα επαγγέλματα που υπήρχαν στο παρελθόν είναι και ο Maccaronaro της Napoli. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, πολλά από τα επαγγέλματα που κάποτε ήταν συνηθισμένα, έχουν πλέον εξαφανιστεί. Οι συνθήκες ζωής, οι συνήθειες και οι ανέσεις έχουν εξελιχθεί σημαντικά και οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο, αυτά τα επαγγέλματα εξακολουθούν να παραμένουν ζωντανά, μέσα από τις παλιές ιταλικές ταινίες που τα προβάλλουν. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα να τα γνωρίσουμε κι εμείς  και να τα μνημονεύουμε. Ο Maccaronaro της Napoli ήταν ένα επάγγελμα, που συνήθως περνούσε από γενιά σε γενιά. Ο όρος Maccaronaro αναφέρεται και στον πωλητή, αλλά και στον κατασκευαστή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμβολή του στη διάδοση της ναπολιτάνικης κουζίνας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Με τι ασχολούνταν ο Maccaronaro

Ο Maccaronaro τριγυρνούσε στους δρόμους και πουλούσε maccheroni, cacio e pepe. Δηλαδή, χοντρά μακαρόνια μαγειρεμένα με τυρί cacio και πιπέρι. Άλλωστε, ήταν τα μοναδικά υλικά που μπορούσε να έχει στη διάθεσή του, εκείνη την εποχή. Έτσι, τα παλιά χρόνια, στους δρόμους της Napoli, υπήρχαν πολλοί πλανόδιοι πωλητές που φώναζαν με δυνατή φωνή «doje allattante»*. Σκοπός τους ήταν να προσελκύσουν τους περαστικούς, για να καταφέρουν να πουλήσουν τα ζεστά μακαρόνια τους. Μάλιστα, η παράδοση της εποχής εκείνης έλεγε ότι τα μακαρόνια έπρεπε να φαγωθούν με τα χέρια, είτε από τους πλούσιους, είτε από τους φτωχούς.

*Δύο λεπτά θρεπτικού πιάτου. Στα μαθήματα ιταλικών, πολλές φορές γίνονται αναφορές στην προέλευση της ιταλικής γλώσσας καθώς και των διαλέκτων της. Μία από αυτές είναι και η ναπολιτάνικη.

 

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.