Γλώσσες και πολιτισμοί

Ο αριθμός των γλωσσών

Ο αριθμός των γλωσσών του κόσμου

 Ο πολιτισμός αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Κατά συνέπεια, δεν είναι στάσιμος. Σε αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες όπως η μετακίνηση των πληθυσμών, η τηλεπικοινωνία, το διαδίκτυο, τα ταξίδια, το εμπόριο και φυσικά οι γλώσσες. Με το πέρασμα του χρόνου ο ένας πολιτισμός απορροφά τον άλλο. Στηριζόμενοι σε αυτό το γεγονός, αξίζει να τονίσουμε ότι ο αριθμός των γλωσσών του κόσμου στο παρελθόν ανερχόταν σε χιλιάδες. Ίσως υπήρξαν περισσότερα από 10.000 διαγράμματα. Οι περισσότερες αρχαίες γλώσσες δεν άφησαν ίχνη τους γιατί δεν ήταν γραπτές. Με την αφομοίωση και την εξαφάνιση των πολιτισμών, ο αριθμός των γλωσσών του κόσμου μειώθηκε κατά πολύ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Κεντρική Αμερική παραμένουν ισχυρές οι γλώσσες κίτσε και γιουκατέκ των Μάγιας και η γλώσσα ναουάτλ των Αζτέκων. Μάλιστα, στα μέσα του 16ου αι. ο φραγκισκανός ιερέας Αλόνσο ντε Μολίνα συνέγραψε λεξικό της γλώσσας ναουάτλ. Στη Νότια Αμερική, περίπου χίλιες ινδιάνικες γλώσσες έχουν χαθεί. Εξαίρεση αποτελεί η γλώσσα κέτσουα των Ίνκας. Στον ορεινό νότο της Κίνας ζουν οι περισσότεροι ομιλητές των 36 γλωσσών Χμονγκ-Μεν, που σήμερα παρακμάζουν.

Οι πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο

Πρώτη θέση κατέχει η μανδαρινική της Κίνας, μητρική γλώσσα του 1/6ου της ανθρωπότητας. Οι πιο ομιλούμενες γλώσσες μιλιούνται από το μισό και περισσότερο πληθυσμό του κόσμου. Χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των ομιλητών, αυτές είναι οι εξής: μανδαρινική, αγγλική, χίντι, ισπανική, αραβική, ρωσική, μπενγκάλι, πορτογαλική, ιαπωνική. Η κοιτίδα των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών βρίσκεται κάπου στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, πιθανόν στις στέπες βόρεια του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας. Με τις μετακινήσεις των πληθυσμών σχηματίστηκαν οι ξεχωριστές ινδοευρωπαϊκές γλώσσες: η αρχαία ελληνική, η λατινική, η αρχαία ινδική, οι κελτικές, οι τευτονικές, οι βαλτικές, οι σλαβικές, η περσική, η αρμενική, η αλβανική.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.