ο Άγιος Βαλεντίνος

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (festa di San Valentino) έχει τις ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή. Το 496 μ.Χ. ο Πάπας Γελάσιος Α΄ έβαλε τέλος στα Λουπερκάλια, αρχαία παγανιστική γιορτή προς τιμήν του θεού της γονιμότητας Λούπερκο. Πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, στον Παλατίνο Λόφο της Ρώμης (Colle Palatino). Περιλάμβανε ξέφρενους πανηγυρισμούς και ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με την ηθική και τη χριστιανική ιδέα για την αγάπη. Έπειτα από ζωοθυσίες, νεαροί άνδρες, οι Λούπερκοι, έτρεχαν ημίγυμνοι γύρω από τα τείχη της πόλης, αλλά και στα χωράφια για να τους μεταδώσουν γονιμότητα. Κάλυπταν στοιχειωδώς τα κορμιά τους με λωρίδες δέρματος από τα θυσιασμένα ζώα και κρατούσαν μαστίγια από τα ίδια δέρματα. Οι γυναίκες πρόσφεραν αυθόρμητα τα χέρια τους στα μαστιγώματα, πιστεύοντας ότι έτσι, η έγκυος γυναίκα θα ελευθερωθεί πιο εύκολα και η άγονη θα γίνει γόνιμη. Ο Πάπας Γελάσιος Α΄ μετακίνησε τα Λουπερκάλια στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Βαλεντίνος ήταν χριστιανός επίσκοπος. Γεννήθηκε στο Τέρνι (Terni, Umbria) και μαρτύρησε στη Ρώμη στις 14 Φεβρουαρίου του 270 μ.Χ. Λέγεται ότι ήταν ο πρώτος που ευλόγησε το γάμο ανάμεσα σε ένα ειδωλολάτρη Ρωμαίο λεγεωνάριο και μια χριστιανή. Προστάτευε τους ερωτευμένους και τους οδηγούσε σε γάμο. Κάποτε, συμφιλίωσε ένα ζευγάρι που τσακωνόταν προσφέροντας τους ένα τριαντάφυλλο και παρακαλώντας τον Κύριο να κρατήσει αιώνια ζωντανή την αγάπη τους.

 Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα

Αυτή η ιστορία διαδόθηκε και από τότε πολλά ζευγάρια ζητούσαν την ευλογία του Αγίου. Ο εορτασμός του σύντομα εξαπλώθηκε από την Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην εποχή μας, είναι ουσιαστικά η γιορτή του εμπορίου. Πάσης φύσεως καταστήματα περιμένουν να εξαργυρώσουν τα ρομαντικά συναισθήματα όσων επιμένουν να γιορτάζουν τον Άγιο του Έρωτα. Ίσως κάπου στο βάθος, πίσω από τη χρυσόσκονη, το πνεύμα των Λουπερκάλιων να παραμένει ζωντανό!

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.