Η ρωσική σαλάτα και η ιστορία της  

Η ρώσικη σαλάτα

Η ρωσική σαλάτα

Η ρωσική σαλάτα (Русский салат) ή αλλιώς σαλάτα Ολιβιέ (салат Оливье) είναι σπεσιαλιτέ της ρωσικής κουζίνας. Επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ στο εστιατόριο Ερμιτάζ, ένα από τα διασημότερα της Μόσχας. Η ρωσική σαλάτα έγινε δημοφιλής και εξελίχθηκε σε σπεσιαλιτέ του εστιατορίου. Η ακριβής συνταγή κρατήθηκε μυστική, αλλά είναι γνωστό ότι περιείχε αγριόγαλο, γλώσσα μοσχαρίσια, χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάππαρη, αγγούρι και βρασμένα αβγά. Πιθανολογείται ότι η συνταγή τροποποιούνταν ανάλογα με την εποχή. H γνήσια ντρέσινγκ του Ολιβιέ ήταν μαγιονέζα, φτιαγμένη από γαλλικό κρασί και ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο από την Προβηγκία. Η ακριβής, εντούτοις, συνταγή παραμένει άγνωστη. Στα τέλη του 20ο αιώνα, ένας από τους βοηθούς σεφ του Ολιβιέ, ο Ιβάν Ιβάνοφ, τρύπωσε στην κουζίνα του και είδε τα υλικά προετοιμασίας. Στη συνέχεια, πήγε να εργαστεί ως σεφ στο εστιατόριο Moskva. Εκεί, άρχισε να σερβίρει μια παρόμοια σαλάτα με το όνομα «Σταλίτσνϊι» (Столичный: σαλάτα της πρωτεύουσας). Αναφέρεται ότι το ντρέσινγκ της σαλάτας Σταλίτσνϊι ήταν χαμηλότερης ποιότητας από αυτό της Ολιβιέ, υπονοώντας ότι της «έλειπε κάτι». Αργότερα, ο Ιβάνωφ πούλησε τη συνταγή σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι συνεισέφεραν στην εκλαϊκευσή της.

Από τη σοβιετική εποχή έως σήμερα

Στη σοβιετική εποχή η σαλάτα Oλιβιέ ήταν αγαπημένο πιάτο σε γιορτές και ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά. Στη σημερινή Ρωσία, υπάρχει στο γιορτινό τραπέζι και καταναλώνεται συνήθως το χειμώνα γιατί δεν υπάρχουν φρέσκα λαχανικά όπως το καλοκαίρι. Όπως συμβαίνει με συνταγές γκουρμέ που γίνονται δημοφιλείς, τα υλικά της σαλάτας που είναι σπάνια, ακριβά ή εποχιακά, αντικαταστάθηκαν σταδιακά με φτηνότερα και περισσότερο διαθέσιμα τρόφιμα. Έτσι, εξελίχθηκε στο πιάτο που γνωρίζουμε σήμερα. Οι Ρώσοι σίγουρα γελάνε όταν βλέπουν τη δική μας ρωσική σαλάτα!

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.