Χουάν Μιρό, ο ζωγράφος της φαντασίας

Ο Καταλανός Χουάν Μιρό

Ο Καταλανός ζωγράφος Χουάν Μιρό

Ο Καταλανός ζωγράφος Χουάν Μιρό (Joan Miró, Βαρκελώνη 1893 – Πάλμα ντε Μαγιόρκα 1983), ήταν ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης και κεραμιστής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σουρεαλιστές καλλιτέχνες του 20ου αι. Οι σουρεαλιστές επιδίωκαν τη διερεύνηση του ασυνείδητου, την απελευθέρωση της φαντασίας και την απουσία ελέγχου από τη λογική. Ο Καταλανός ζωγράφος Χουάν Μιρό, βαθιά συμβολικός, είχε ένα εντελώς δικό του ύφος. Η τέχνη του χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα και μορφές, που θυμίζουν έργα μικρών παιδιών. Δημιουργεί περίεργα πλάσματα, παραμορφωμένες φιγούρες ζώων και διασκεδαστικά αντικείμενα, που αιωρούνται στο χώρο. Στα έργα του ενσωματώνει στοιχεία από την καταλανική λαϊκή τέχνη. Το 1921 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε με άλλους μεγάλους ζωγράφους της εποχής. Εκεί, εντάχθηκε στον κύκλο των σουρεαλιστών. Εντούτοις, ποτέ δεν ενσωματώθηκε πλήρως, παραμένοντας πάντα ένα αουτσάιντερ του κινήματος. Συχνά, εξέφραζε την επιθυμία να εγκαταλείψει τις συμβατικές μεθόδους ζωγραφικής. και να ακολουθήσει μια σύγχρονη μορφή έκφρασης, χωρίς υποχωρήσεις και δεσμεύσεις. Στη ζωή του, ήταν ένας πειθαρχημένος, λιγομίλητος άνθρωπος, που εργαζόταν με προσήλωση στο έργο του. Τίποτα από όσα τον χαρακτήριζαν δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ανήκαν σε μια μποέμ προσωπικότητα.

Έργα του Χουάν Μιρό

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του είναι η δημιουργία του ιδρύματος Joan Miró στη Βαρκελώνη. Είναι ένα πολιτιστικό κέντρο για τη διάδοση των νέων τάσεων στη σύγχρονη τέχνη. Περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή έργων του. Επίσης, έργα του εκτίθενται στο ίδρυμα Πιλάρ και Χουαν Μιρό (Pilar i Joan Miró) στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, το μουσείο Ρεϊνα Σοφία (Reina Sofía) στη Μαδρίτη, το κέντρο Πομπιντού (Pompidou) στο Παρίσι, το μουσείο σύγχρονης τέχνης ΜΟΜΑ στη Νέα Υόρκη και το ίδρυμα Mas Miró στο χωριό Mont-roig del Camp της Καταλονίας όπου συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του στην οικογενειακή εξοχική κατοικία.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.