Pietà του Μιχαήλ Άγγελου

Η Pietà του Μιχαήλ Άγγελου

Το γλυπτό Pietà του Μιχαήλ Άγγελου

Στο σημερινό μας άρθρο, θα αναφερθούμε στο γλυπτό Pietà του Μιχαήλ Άγγελου ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος γλύπτης όλων των εποχών. Εμπνεόταν κυρίως από το ανθρώπινο πνεύμα, παρά από τη διάπλαση ενός τέλειου σώματος. Έτσι, τα γλυπτά του είχαν εντυπωσιακή δύναμη. Περνούσε πολύ χρόνο στα λατομεία της Carrara, μια πόλη της Τοσκάνης (Toscana). Εκεί, έβρισκε τα πιο όμορφα λευκά μάρμαρα με μπλε και γκρίζα νερά, από τις Άλπεις. Σε ηλικία 24 χρόνων δημιούργησε την Pietà. Το γλυπτό απεικονίζει την αποκαθήλωση του Ιησού Χριστού, με την Παναγία να κρατά το άψυχο κορμί του. Βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. Το γλυπτό Pietà του Μιχαήλ Άγγελου θεωρείται το πρώτο έργο του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια δημιουργία που προκαλεί δέος, συγκίνηση και τρυφερότητα. Μάλιστα, είναι το πρώτο έργο, που φέρει την υπογραφή του. Ο βιογράφος του Giorgio Vasari αναφέρει ότι πολλοί Μιλανέζοι της εποχής εξέφρασαν την άποψη ότι το γλυπτό δεν ήταν δημιούργημά του. Έτσι, μια νύχτα, ο Μιχαήλ Άγγελος μπήκε στην εκκλησία με ένα φανάρι για να βλέπει κι ένα σκαρπέλο (scarpello). Πάνω στην ταινία που βρίσκεται στο μπούστο της Παναγίας, χάραξε το όνομά του : “MICHAEL A[N]GELUS BONAROTUS FLOREN[TINUS] FACIEBA[T]” («Το έφτιαξε ο Φλωρεντιανός Michelangelo Bonarroti»).

Φθορές που υπέστη η Pietà

Στις 21 Μαΐου του 1972, ένας Ούγγρος, άνεργος γεωλόγος έδωσε 12 μαχαιριές στην Pietà κραυγάζοντας «εγώ είμαι ο Ιησούς Χριστός». Το γλυπτό και, κυρίως το πρόσωπο της Παναγίας, υπέστη φθορές. Βέβαια, οι ειδικοί προσπάθησαν να διορθώσουν τις ζημιές στα εργαστήρια του Μουσείου του Βατικανού. Από τότε, η Pietà εκτίθεται προφυλαγμένη με κρύσταλλο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.