Η καισαρική τομή

Η καισαρική τομή

Η καισαρική τομή και η ιστορία της

Η καισαρική τομή, στα ιταλικά il taglio cesareo,  είναι μια χειρουργική επέμβαση που συμβάλλει στην γέννηση ενός παιδιού. Δεν πρόκειται για μια φυσιολογική γέννα, που μπορεί να φέρει εις πέρας κάθε εγκυμονούσα, αλλά για μια επιπλοκή της , που οδηγεί τον θεράποντα ιατρό στο να προβεί στην καισαρική τομή. Η ιστορία της καισαρικής τομής έχει τις ρίζες της  από τα παλιά χρονιά. Πρώτη αναφορά ως Lex Cesarea γίνεται στο Ρωμαϊκό δίκαιο, το 715πΧ.

Η ετυμολογία της καισαρικής τομής

Προέρχεται από το λατινικό ρήμα Caedo(caedo,caedis,cesi,causus sum,caedere) της λατινικής γλώσσας που σημαίνει τομή. Εξ ’ου και η ‘’ονομασία καισαρική τομή’’. Συγκεκριμένα, κατά τα παλιά χρονιά, επιβαλλόταν  η αφαίρεση του εμβρύου από τις μητέρες, οι οποίες πέθαιναν κατά την γέννα. Σπάνιο γεγονός ήταν να σωθεί το βρέφος. Η όλη διαδικασία γινόταν για να μπορέσουν να το βαφτίσουν. Απαγορευόταν δε, η νεκρή μητέρα να ταφεί χωρίς να της έχει αφαιρεθεί το παιδί της . Τα δε μωρά τα ονόμαζαν cesones/cesares.

Η πρώτη καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε από το Jakob Nufer to 1500, ο οποίος κατάφερε να πραγματοποιήσει  τη γέννα και να φέρει στον κόσμο ζωντανό και το παιδί. Γενικώς όμως, ο όρος καισαρική τομή που αποδίδεται στο Gaio Giulio Cesare,  πρόκειται για εσφαλμένη πληροφορία, καθώς η μητέρα του Aurelia Cotta πέθανε μετά από χρόνια που έφερε στον κόσμο τον γιο της . Η αληθινή και κανονική καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε από τον Ιταλό γυναικολόγο Edoardo Porro το 1876. Ήταν διευθυντής του Νοσοκομείου San Matteo στη πόλη της Παβίας(Pavia) στην Βόρεια Ιταλία και κατάφερε να σώσει τη ζωή της μητέρας Giulia Cavallini καθώς και του μωρού.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook. Ελάτε στην παρέα μας. Σχολές Καπάτου Ομήρου 13 στην Αθήνα, Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.