Οι Λεύκες της Σμύρνης

Οι Λεύκες της Σμύρνης

Οι Λεύκες της Σμύρνης αλλιώς İzmir’in Kavakları

 Οι Λεύκες της Σμύρνης, στην τουρκική γλώσσα ονομάζεται: İzmir’in Kavakları, είναι ένα διάσημο δημοτικό τραγούδι από τη Δυτική Μικρά Ασία. Το τραγούδι αυτό ήταν  αγαπητό σε όλους τους κατοίκους αυτής της περιοχής. Γι’ αυτό το λόγο, και οι Μικρασιάτες που ήρθαν στην Ελλάδα το 1922 το έφεραν μαζί τους ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η ιστορία του τραγουδιού

Η ιστορία του τραγουδιού αυτού μας οδηγεί περίπου στα μέσα του 19ου αι στην περιοχή του Οδεμησίου, που στα τουρκικά ονομάζεται  Ödemiş  και βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της  Σμύρνης. Η ιστορία του τραγουδιού αναφέρεται στον γνωστό «Εφέ» Τσακιτζή (Çakıcı Efe). Οι ονομαζόμενοι «Εφέ» (Efe) ήταν χαρακτηριστικοί άνθρωποι της εποχής εκείνης. Όταν ήταν στο νεαρό της ηλικίας τους, λόγω κάποιας κοινωνικής διαφοράς με την τότε εξουσία, ή λόγω του ατίθασου  χαρακτήρα τους ή λόγω κάποιας παράνομης πράξης που είχαν διαπράξει στη ζωή τους, έπαιρναν το δρόμο προς τα βουνά. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν επιλέξει να περάσουν εκεί  το υπόλοιπο της ζωής τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχαιραν  εκτίμησης σε επίπεδο λαϊκής συνείδησης από τον λαό, γιατί συμβόλιζαν τη λεβεντιά και τον ηρωισμό. Ουσιαστικά θεωρείται ως ένα αντίστοιχο φαινόμενο των Κλεφτών και των Αρματολών,  κάτι που παρατηρήθηκε σ’ όλες τις βαλκανικές χώρες.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικής γλώσσας διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών όλων των επίπεδων, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook. Ελάτε στην παρέα μας. Σχολές Καπάτου Ομήρου 13 στην Αθήνα, στην Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), στο Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), στο Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά, αγγλικά και σουηδικά.

Για  περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.