İzmir’in Kavakları

İzmir’in Kavakları

Το νόημα του τραγουδιού İzmir’in Kavakları

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στο τούρκικο δημοτικό τραγούδι İzmir’in Kavakları, δηλαδή οι Λεύκες της Σμύρνης όπως ονομάζεται στα ελληνικά. Στο σημερινό μας άρθρο θα εμβαθύνουμε στο περιεχόμενο του τραγουδιού İzmir’in Kavakları. Στους στίχους αυτού του τραγουδιού αποτυπώνονται  όλες οι αξίες  των ανθρώπων, οι γνωστοί ως «Εφέ» Τσακιτζή (Çakıcı Efe) στα τουρκικά, καθώς και οι τότε λαϊκές αντιλήψεις που κυριαρχούσαν γύρω από τους  Efe. Αξίζει το κόπο να αναφέρουμε, ότι αυτές είναι ίδιες με τις αξίες παρόμοιων δημοτικών τραγουδιών, τα οποία ακούγονταν σε όλα τα Βαλκάνια εκείνη την εποχή. Συγκεκριμένα, αξίες όπως η ομορφιά, η κυπαρισσένια κορμοστασιά (“Selvim senden uzun yok”), ο θρήνος για τον θάνατο των συντρόφων (“Kamalı da zeybek vuruldu”) ή ακόμα το κάψιμο αρχοντόσπιτων (“Yakarız konakları”).

Οι «Λεύκες της Σμύρνης» στο ρεμπέτικο τραγούδι

Μια από τις εκτελέσεις του δημοτικού τραγουδιού «Λεύκες της Σμύρνης»/«İzmir’in Kavakları»  ακούγεται στην γνωστή ταινία «Ρεμπέτικο» που γυρίστηκε το 1983.  Ερμηνεύεται στα Τουρκικά από έναν παλιό Μικρασιάτη. Δυστυχώς όμως, στον δίσκο που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά το τραγούδι αυτό για κάποιο λόγο, εξαιρέθηκε. Το δημοτικό τραγούδι «Οι Λεύκες της Σμύρνης»/«İzmir’in Kavakları»  είναι γνωστό και με τον τίτλο «Οι Λεύκες του Οδεμησίου» / “Ödemiş Kavakları”.Η ανάλυση των στίχων του τραγουδιού προσφέρει μια εξαιρετική πηγή για όσους ενδιαφέρονται και μελετούν  τις κοινές πολιτισμικές παραδόσεις των Βαλκανίων με εκείνες της Μικράς Ασίας / Anadolu.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.