Σκάκι, το παιχνίδι των Ρώσων

Σκάκι

Το σκάκι στη Ρωσία  

Το σκάκι είναι πολύ διαδεδομένο στην Ρωσία και αποτελεί  το χαρακτηριστικό παιχνίδι των Ρώσων. Οι Ρώσοι αγαπούν πολύ το σκάκι. Τίποτα δεν εμποδίζει τους Ρώσους όταν θέλουν να παίξουν σκάκι ούτε καν το κρύο του χειμώνα. Τα παλιά χρόνια το σκάκι ήταν χόμπι των πλούσιων οικογενειών. Ο Μέγας Πέτρος όταν πήγαινε στην εξοχή έπαιρνε μαζί και τη σκακιέρα του.  Ωστόσο μετά από τη σοβιετική επανάσταση, το σκάκι στη Ρωσία άρχισε να περνά και στο λαό. Ο Λένιν βοήθησε στη διάδοσή του. Σε ένα σκίτσο απεικονίζεται στιγμιότυπο όπου ο Λένιν και ο Μαξίμ Γκόρκι παίζουν σκάκι και όρθια τους παρακολουθεί η γυναίκα του. Το σλόγκαν εκείνης της εποχής ήταν «το σκάκι στη μάζα», γιατί θεωρείτο ότι ήταν ένα σημαντικό πολιτικό όπλο. Πράγματι, το να εξασκείς το παιχνίδι του σκακιού, σου χαρίζει στρατιωτική σκέψη. Οι παίχτες σκακιού ήταν από τους λίγους Ρώσους, που είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν τον κόσμο συμμετέχοντας σε αγώνες. Ο ίδιος ο Στάλιν, στα μέσα του 1930, τους επέτρεπε να συμμετέχουν σε τουρνουά εκτός Ρωσίας. Έτσι μέσα στο πέρασμα των χρόνων και της ιστορίας διαμορφώθηκε η ιδέα ότι το σκάκι αποτελεί το παιχνίδι των Ρώσων.

Πορεία και εξέλιξη 

Την εποχή του ψυχρού πολέμου, η χώρα έδειξε την ανωτερότητά της σε ό,τι σχετιζόταν με το σκάκι. Ο γνωστός παίχτης Bobby Fischer χρειάστηκε να μάθει ρωσικά για να εμβαθύνει στη στρατηγική των κινήσεων των Ρώσων παιχτών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σκάκι ξεκίνησε από την Ινδία και το 1000 περίπου έφτασε στην Ευρώπη με τη βοήθεια των Αράβων. 

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα. 

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.  Βρείτε τις σχολές μας στο facebook. Ελάτε στην παρέα μας. Σχολές Καπάτου Ομήρου 13 στην Αθήνα, Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).  Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.  Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 30 03 355.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.