Aperitivo αλά ιταλικά

Aperitivo αλά Ιταλικά

Μετά από μια κουραστική ημέρα δουλειάς ο Ιταλός δε μπορεί να αντισταθεί στη γεύση του aperitivo. Είναι η ωραιότερη ώρα της ημέρας του γιατί το aperitivo είναι παράδοση στη χώρα του.

Γεννήθηκε στην πόλη του Τορίνο το 1700 όταν τα αδέρφια Carpano δημιούργησαν το Vermouth, ένα κρασί εμπλουτισμένο με αρώματα και καρυκεύματα, που με το πέρασμα του χρόνου υπέστη μετάλλαξη σύμφωνα με τις συνήθειες και τα γούστα τους.

Στην αρχή του 1900  το aperitivo ήταν ένα κοινωνικό φαινόμενο όπου στα caffè το κλασικό ποτήρι κρασιού μετατράπηκε σε κοκτέιλ.

Στη δεκαετία 80’ και 90’ η μόδα του drink  ήταν το Bloody Mary και το Daiquiri.

Όλοι δοκιμάσαμε το  Negroni που πήρε την ονομασία από τον Κόντη της Φλωρεντίας  τον Camilo Negroni γνωστό θαμώνα του  Il Caffè Casoni όπου μετέπειτα ονομάστηκε Caffè Giacosa. Συνήθιζε να πίνει το Americano , που ήταν τότε της μόδας.

Ονομαστό aperitivo είναι και το Bellini. Ο Giuseppe Cipriani ήταν ο ιδρυτής του διάσημου Harry´s Bar της Βενετίας. Το 1948 πήρε αυτό το ξεχωριστό κοκτέιλ από μίξη χυμού ροδάκινου και prosecco.  To ονόμασε Bellini προς τιμή του ζωγράφου Giovanni Bellini (Il Giambellino).

Μάλιστα εκείνη την εποχή στο Palazzo Ducale   γινόταν η έκθεση του Bellini.

Πρόκειται για ένα απλό αλλά αρκετά γευστικό κοκτέιλ.

Από το 2000 και μετά το aperitivo Spritz κυριαρχεί στις προτιμήσεις των μη αλκοολούχων κοκτέιλ.  Spritzen στα γερμανικά σημαίνει spruzzare = ψεκάζω. Οι αυστριακοί στρατιώτες που κυριαρχούσαν στην πρώην Δημοκρατία της Βενετίας, πρόσθεσαν στα κρασιά της Βενετίας ανθρακούχο νερό λόγω της βαριάς γεύσης.

Το Aperol είναι ένα πικρό απεριτίφ και προέρχεται από την ιταλική αργκό λέξη για το aperitivo δηλαδή aperol. Το χαρακτηριστικό χρώμα του προέρχεται από την προσθήκη πορτοκαλιού. 

Στις ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΠΑΤΟΥ 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.