ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΠΑΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2022

με το τραγούδι του καλοκαιριού: Despechá’

 Ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο μέσω του youtube και του TikTok και να γίνει το τραγούδι του καλοκαιριού: Despechá’, από την Rosalía.

Ποια είναι η Rosalía; 

Η Rosalía Vila Tobella, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι Ισπανίδα τραγουδίστρια, συνθέτης και παραγωγός. Γεννήθηκε το 1992 στη Βαρκελώνη και τάραξε συθέμελα τον κόσμο της ισπανόφωνης μουσικής με το πρώτο της κιόλας άλμπουμ. Η μουσική της είναι ένα μείγμα φλαμένγκο, ποπ, χιπ-χοπ, τραπ και ηλεκτρονικής μουσικής. Έχει βραβευτεί με 7 βραβεία Latin Grammy, ενώ το 2020 έλαβε το βραβείο Grammy για το καλύτερο άλμπουμ Latin urban ή alternative rock στην πόλη του Λος Άντζελες και έγινε έτσι το πρώτο άτομο στην ιστορία που προτάθηκε για Grammy ως καλύτερος νέος καλλιτέχνης με άλμπουμ στα ισπανικά.

Η Rosalía, παρόλο που είναι Καταλανή, στα τραγούδια της χρησιμοποιεί προφορά της Ανδαλουσίας (απάλειψη των τελικών s και περικοπή των καταλήξεων στις αντωνυμίες, μεταξύ άλλων), ίσως λόγω της μεγάλης της αγάπης για το flamenco, ενώ συχνά συναντάμε λέξεις από την αργκό χωρών της Λατινικής Αμερικής ή νεολογισμούς στα ισπανικά. Γι΄αυτό, συχνά οι στίχοι της είναι αρκετά δυσνόητοι. Ο τίτλος Despechá’ είναι ο κομμένος τύπος τής μετοχής despechada. Despecho, σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η πικρία ή o θυμός που νιώθει κανείς όταν τον απογοητεύουν, τον υποτιμούν ή τον προσβάλλουν.

Το τραγούδι εκφράζει αυτό που στις μέρες μας αποκαλούμε “girl power” απέναντι στην ερωτική προδοσία. Ακολουθούν οι πρώτοι στίχοι, αριστερά με την προφορά της Rosalía και αριστερά όπως θα ήταν οι λέξεις με την τυπική ισπανική προφορά.

“Baby, no me llame’    “Baby, no me llames
Que yo estoy ocupá’ olvidando tu’ male’ que yo estoy opupada olvidando tus males
Ya decidí que esta noche se sale ya decidí que esta noche se sale
Con toa’ mi’ motomami’, con toda’ mi’ yale’ ” con todas mis motomamis, con todas mis yales”

Yal στην αργκό του Puerto Rico είναι η γυναίκα που της αρέσει να χορεύει reggaeton, όμως η λέξη προέρχεται από τη Τζαμάικα και σημαίνει γυναίκα.

Εσύ που αγαπάς τον ισπανόφωνο πολιτισμό και την ισπανόφωνη μουσική, σίγουρα θα τα απολαύσεις ακόμα περισσότερο μιλώντας Ισπανικά. Στις Σχολές ΚΑΠΑΤΟΥ θα μάθεις τα ισπανικά με τον καλύτερο και πιο σίγουρο τρόπο και θα ανακαλύψεις έναν καινούριο κόσμο γύρω από την ισπανόφωνη κουλτούρα.

Ενημερώσου σήμερα κιόλας για τα νέα τμήματα που ξεκινούν!



Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.